Strategia nationala HIV/SIDA ar putea beneficia de finantare din 2023

05/12/2022
Strategia nationala HIV/SIDA ar putea beneficia de finantare din 2023

Strategia nationala HIV/SIDA ar putea beneficia de finantare din 2023

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/strategia-nationala-hiv-sida-ar-putea-beneficia-de-finantare-din-2023/

Dupa 15 ani, Guvernul Romaniei a aprobat o noua Strategie nationala pentru supravegherea, controlul si prevenirea cazurilor de infectie cu HIV/SIDA.

Strategia nationala pentru supravegherea, controlul si prevenirea cazurilor de infectie cu HIV/SIDA in perioada 2022–2030 a fost elaborata de experti din cadrul Ministerului Sanatatii, organizatii neguvernamentale, membrii Comitetului National de Coordonare HIV/SIDA si Tuberculoza, precum si de experti internationali cu responsabilitati in acest domeniu, potrivit Ministerului Sanatatii.

“Infectia HIV reprezinta o prioritate de sanatate publica, fiind diagnosticate aproape 1.000 de cazuri noi anual, iar controlul ei presupune prevenirea imbolnavirilor, testarea corespunzatoare si tratamentul persoanelor infectate.
Romania asigura persoanelor infectate HIV/SIDA si celor din cadrul grupurilor vulnerabile cu risc crescut de infectare HIV, acces egal, neconditionat si continuu la servicii de prevenire, tratament, ingrijire medicala, precum si servicii sociale, fara discriminare.”, transmite ministerul.

Principalele obiective ale acestei strategii se refera la:

· Cresterea accesului grupurilor prioritare la servicii de prevenire HIV si a accesului tinerilor la cunostinte despre HIV/SIDA

· Cresterea accesului la testare si diagnostic HIV a grupurilor prioritare, a gravidelor si a altor grupuri la risc

· Asigurarea accesului universal, continuu, nediscriminatoriu si rapid al persoanelor diagnosticate cu HIV/SIDA la tratament si ingrijiri in vederea cresterii calitatii vietii in relatia cu sanatatea si prevenirii transmiterii secundare a virusului HIV.

“Prioritar pentru Romania cu privire la HIV/SIDA este mentinerea profilului de tara cu incidenta redusa a infectiei. Bugetul total necesar pentru implementarea Strategiei in urmatorii 3 ani este de peste 1,2 miliarde lei, buget care include si asigurarea tratamentului pentru persoanele cu HIV aflate in tratament.”, mai precizeaza Ministerul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca elaborarea unei noi Strategii nationale pentru supravegherea, controlul si prevenirea cazurilor de infectie cu HIV/SIDA reprezinta un mare castig si a mentionat ca o parte dintre activitatile prevazute ar urma sa beneficieze de finantare inca din anul 2023.

Ultima strategie aprobata in domeniu a fost cea aferenta perioadei 2004-2007.

Etichete: strategia hiv sida, preventie hiv sida, infectia hiv sida

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: