Stomatologii atrag atentia asupra sanatatii orale a romanilor: Nu este una cu care sa ne mandrim

13/09/2023
Stomatologii atrag atentia asupra sanatatii orale a romanilor: Nu este una cu care sa ne mandrim

Stomatologii atrag atentia asupra sanatatii orale a romanilor: Nu este una cu care sa ne mandrim

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stomatologii-atrag-atentia-asupra-sanatatii-orale-a-romanilor-nu-este-una-cu-care-sa-ne-mandrim/

Mai multe asociatii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atentia asupra situatiei sanatatii orale, aratand ca, potrivit statisticilor, in ultimul an unul din cinci romani nu a fost la dentist.

“Situatia la nivel national nu este una cu care sa ne mandrim. Avem in tara 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situatia din mediul rural si mediul urban este total diferita. Daca in mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de cabinete, in mediul rural procentul este de sapte ori mai mic. Totodata, studiile INSP arata ca in cazul copiilor proveniti din familii care nu au venituri materiale deosebite au o sansa sa aiba carii dentare de doua ori mai mare decat copiii din familii cu posibilitati. Potrivit INSP, in ultimul an unul din cinci romani nu a fost la stomatolog si, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind manati de urgente dentare. Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numarul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita fata de 0,9 media UE”, a precizat secretarul general al Societatii de Stomatologie Estetica din Romania (SSER), dr Florin Lazarescu, potrivit Agerpres.

El a mai subliniat ca peste 90% dintre medicii stomatologi isi desfasoara activitatea in mediul privat.

“Avem 8.500 de firme unde activeaza peste 16.000 de colegi, iar in ultimii 10 ani cifra de afaceri in domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungand la 4 miliarde de lei anul trecut’, a mai spus medicul.

Conf dr Bogdan Culic, de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) ‘Iuliu Hatieganu’ din Cluj-Napoca, a subliniat ca adresabilitatea la stomatolog ar fi extrem de mare daca statul roman ar finanta acest domeniu la un nivel european.

“In Romania, statul roman finanteaza 5% ca si procentaj medicina dentara. In UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuala, un medic stomatolog in relatii contractuale cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are un buget alocat lunar pentru toti pacientii extrem de limitat, pe cand in UE bugetul este strict directionat per pacient, adica pacientul stie ca apar anual trei, cinci, noua manopere pe care le poate face platite de stat. In Romania, medicul trebuie sa mearga la primii trei pacienti din luna respectiva, cui ii va face tratamentele care sunt incluse in programul national. Acest lucru trebuie neaparat schimbat”, a mai afirmat Bogdan Culic, potrivit sursei citate.

Etichete: sanatate orala, romani la dentist, medici stomatologi

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: