Statutul social determina felul in care oamenii se comporta cu cei din jur

03/05/2011

Statutul social determina felul in care oamenii se comporta cu cei din jur

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/statutul-social-determina-felul-in-care-oamenii-se-comporta-cu-cei-din-jur/

Creierul uman reactioneaza diferit in functie de felul in care oamenii percep statutul social al celor din jur, potrivit unui studiu publicat recent in revista Current Biology.

Potrivit acestui studiu, realizat de savantii de la National Institute of Mental Health din Statele Unite ale Americii, persoanele cu un inalt statut social prezinta o activitate cerebrala mult mai intensa atunci cand discuta cu persoane avand un statut social echivalent, informeaza bbc.co.uk.

Autorii studiului sustin ca oamenii adopta un anumit comportament in functie de felul in care ii percep pe cei din jur. In opinia cercetatorilor, prima impresie este cruciala in ceea ce priveste felul in care oamenii reactioneaza unii fata de altii.

Studiile anterioare au scos in evidenta faptul ca si maimutele reactioneaza in acelasi fel, primatele adoptand un anumit comportament in functie de pozitia pe care o ocupa un anumit individ in ierarhia grupului din care face parte.

Acest studiu a fost realizat pe un esantion de 23 de voluntari cu statute sociale diferite, carora cercetatorii le-au prezentat o serie de informatii despre indivizi cu un statut social inalt, dar si informatii despre alti indivizi cu un statut social mai modest.

Oamenii de stiinta au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a masura activitatea cerebrala din corpul striat ventral, o zona din creier asociata cu sistemul de recompensare.

Persoanele care considerau ca au un statut socioeconomic superior au prezentat o activitate cerebrala mai intensa atunci cand interactionau cu persoane avand acelasi statut, iar persoanele cu un statut mai modest au prezentat activitati cerebrale intense atunci cand discutau cu persoane din aceeasi categorie.

Potrivit autorilor americani, statutul socioeconomic nu se bazeaza doar pe venituri, ci include si alti factori, precum realizarile profesionale si obiceiurile.

Sursa: www.mediafax.ro

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: