Statinele, beneficiu pe termen lung in privinta riscului cardiovascular

25/11/2011

Statinele, beneficiu pe termen lung in privinta riscului cardiovascular

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/statinele-beneficiu-pe-termen-lung-in-privinta-riscului-cardiovascular/

Statinele ar continua sa scada riscul de accidente cardiovasculare chiar si dupa incetarea tratamentului, arata un studiu citat de Agerpres.

Pana sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii au observat timp de cinci ani 20.536 pacienti care prezentau risc de boli cardiovasculare, pe care i-au repartizat prin tragere la sorti in doua grupe: unul a primit 40 mg pe zi de simvastatina, iar celalalt, doar placebo. In aceasta perioada s-a constatat la grupul tratat cu statina reducerea colesterolului ‘rau’, simultan cu scaderea cu 23% a evenimentelor vasculare majore, indeosebi infarct, in comparatie cu grupul care a primit placebo.

Cercetatorii au continuat sa observe pacientii timp de sase ani dupa testul terapeutic, perioada in care au constatat ca ‘beneficiile statinei au persistat la cei care nu mai luau’, arata ei.

In plus, scaderea numarului de atacuri de cord si cerebrale sau a altor boli cardiovasculare, la care s-a ajuns prin administrarea de statine, nu s-a asociat cu cresterea numarului de cazuri de cancer sau alte patologii si nici cu a mortalitatii in cei 11 ani de observatie, se spune in studiu.

“Lipsa unui risc mai mare de cancer sau de alte patologii majore in timpul celor 11 ani de observatie la cei care luasera statina ii linisteste pe medici si pe pacientii tot mai numerosi care iau statina pentru scaderea riscului cardiovascular”, spune dr. Richard Bulbulia de la Oxford, coautor al studiului. Un alt studiu a demonstrat ca o doza zilnica de statine, folosite in scaderea colesterolului, ar putea reduce riscurile revenirii cancerului la san, sustin alti cercetatori.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: