Stare de alerta epidemiologica din cauza numarului mare de infectii respiratorii

02/02/2024
Stare de alerta epidemiologica din cauza numarului mare de infectii respiratorii

Stare de alerta epidemiologica din cauza numarului mare de infectii respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/stare-de-alerta-epidemiologica-din-cauza-numarului-mare-de-infectii-respiratorii/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat ca s-a luat decizia declararii starii de alerta epidemiologica in urma inregistrarii, timp de trei saptamani consecutiv, a numarului mare de infectii respiratorii (gripa clinica, IACRS si pneumonii).

“Se numeste saptamana epidemica. Au fost doua astfel de saptamani, aceasta este cea de a treia. La fel ca anul trecut. Nu este absolut nimic diferit fata de situatia de anul trecut. Am luat decizia acestei stari de alerta epidemiologica dupa ce se inregistreaza trei saptamani consecutive de depasire a pragului epidemic”, a declarat ministrul Sanatatii.

Potrivit demnitarului, nu sunt instituite niciun fel de restrictii.

“Vreau sa spun un lucru care sa fie extrem de clar de la inceput pentru toata lumea: nu se instituie niciun fel de restrictii. Nu as vrea sa aud tot felul de speculatii ca introducem restrictii pentru populatie. Nu are niciun fel de legatura. Are legatura cu pregatirea sistemului de sanatate pentru un numar mai mare de infectii respiratorii incat sa putem sa asiguram toate resursele necesare. Am incheiat de curand impreuna cu doamna secretar de stat Adriana Pistol si doamna director general Amalia Serban o teleconferinta cu directorii directiilor de sanatate publica pentru a putea sa ne coordonam activitatea in aceasta perioada si sa asiguram resursele necesare pentru controlul acestei situatii”, a subliniat Rafila.

Potrivit acestuia, aceasta situatie va mai dura pana la sfarsitul lunii februarie.

Si Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a informat ca saptamana 22 – 28 ianuarie a fost a treia saptamana consecutiva in care incidenta infectiilor respiratorii a depasit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane.
“Avand in vedere succesiunea a trei saptamani care au evoluat cu o intensitate inalta a activitatii gripale si cu o raspandire geografica extinsa a circulatiei virusurilor gripale la nivelul intregii tari, putem vorbi de o situatie de alerta epidemiologica” a precizat INSP.

Etichete: stare de alerta epidemiologica, infectii respiratorii, gripa

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: