SRC: Bolile cardiovasculare – principala cauză a mortalitatii in Romania

01/10/2018

SRC: Bolile cardiovasculare – principala cauză a mortalitatii in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/src-bolile-cardiovasculare-principala-cauza-a-mortalitatii-in-romania/


In Romania, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii, cu circa 60% din totalul deceselor inregistrate la nivel national, adica de trei ori mai mult decat decesele provocate de cancer. In plus, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauza pentru care speranta de viata in Romania este cu circa zece ani mai redusa decat in Uniunea Europeana.

“60% dintre romani mor prin boli cardiovasculare, fata de 19% care mor prin cancer. Deci e clar ca din acest punct de vedere bolile cardiovasculare omoara cei mai multi dintre cetatenii Romaniei. Mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauza a unei sperante de viata reduse in Romania versus UE. In fapt, speranta de viata in Romania este cu circa zece ani mai redusa decat in Uniunea Europeana. Ca atare, bolile cardiovasculare omoara cel mai frecvent romanii si le scurteaza viata”, a declarat dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, citat de Agerpres.

El a mai precizat ca aceasta situatie prezentata este in stransa legatura cu finantarea sistemului de sanatate, cel din Romania fiind unul dintre cele mai mici din UE.

“Acestea sunt date din 2014. In 2018 lucrurile s-au mai ameliorat putin, dar in continuare procentul din PIB acordat Sanatatii este unul dintre cele mai mici din Europa. (…) Desi populatia Romaniei a scazut din 2000 in 2016 cu aproape 15%, numarul total de decese prin boli cardiovasculare a scazut cu doar 3% la femei si 8% la barbati. Cu alte cuvinte, daca ponderam aceasta reducere a bolilor vasculare in functie de reducerea populatiei, constatam ca de fapt decesele prin boli cardiovasculare, in ultimii 16 ani, au crescut”, a mai afirmat presedintele SRC.

Potrivit acestuia, bolile cardiovasculare omoara din ce in ce mai multi tineri cu varsta medie de 30 de ani la femei si 39 de ani la barbati.

Societatea Romana de Cardiologie isi propune sa se implice activ prin campanii de informare si constientizare, programe de screening ai factorilor de risc cardiovascular, programe de diagnostic precoce al ateriosclerozei (infiintarea centrelor regionale de coordonare a programelor de preventie cardiovasculara), optimizarea continua a masurilor medicale creative.

In context, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, Gabriel Tatu-Chitoiu, fost presedinte al SRC, a aratat ca situatia bolilor cardiovasculare ramane aceeasi, desi in ultimii 10 – 15 ani s-au facut eforturi financiare ‘fantastice’, explicand ca acest lucru este cauzat de o preventie primara precara prin care aceste boli ar putea fi reduse cu ‘pana la 80%’.

Continut educational:

“Punctul slab pe care il avem este preventia primara, iar impactul masurilor de preventie primara sunt, pe de o parte, mult mai putin costisitoare, iar efectul este mult mai mare. Aici este rolul Fundatiei Romane a Inimii pe cei patru factori de risc: hipertensiunea, lipsa de miscare, colesterolul crescut si fumatul. Copiii si tinerii trebuie sa stie sa isi masoare singuri tensiunea arteriala, acasa, si sa ajunga la medic atunci cand este nevoie. La fel, facem eforturi pe educatie, iar impactul trebuie sa fie foarte scurt, prin materiale video. Este un lucru pe care incercam sa il facem acum, inclusiv prin canalul de televiziune al SRC”, a spus el potrivit sursei mentionate.

Datele OMS arata ca peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, in timp ce Romania se inscrie in tendintele globale ale acestei patologii, ocupand primul loc in Europa din cauza bolilor cardiovasculare si cel de-al doilea loc la accidentele vascular-cerebrale, cauzate tot de boli cardiovasculare.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Romania va recupera, din fonduri europene, banii cheltuiti pentru testele RT-PCR efectuate la nivel national

Ministrul Sanatatii: Speram ca in a doua jumatate a lunii octombrie sa mergem pe o panta descendenta a cazurilor Covid

Studiu: Persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite boala animalelor de companie

In farmaciile rusesti va fi disponibil un medicament antiviral destinat tratarii formelor usoare si moderate de Covid

Ziua Mondiala Alzheimer | Medic de familie: Este important ca boala sa fie recunoscuta la timp; Apropiatii si medicul de familie au rol de baza