Spitalul Militar intra in reteaua de screening, diagnostic si tratament pentru Boala Lynch

06/07/2023
Spitalul Militar intra in reteaua de screening, diagnostic si tratament pentru Boala Lynch

Spitalul Militar intra in reteaua de screening, diagnostic si tratament pentru Boala Lynch

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/spitalul-militar-central-intra-in-reteaua-de-screening-diagnostic-si-tratament-pentru-boala-lynch/

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunta ca a facut primii pasi pe calea medicinei personalizate din Romania, prin aderarea la reteaua nationala de screening, diagnostic si tratament precoce a pacientilor diagnosticati cu Boala Lynch.

Predispozitia genetica de a dezvolta cancere, de obicei multiple si cu aparitie precoce, daca este recunoscuta precoce poate duce la strategii de reducere a riscului, ceea ce se traduce printr-o crestere a supravietuirii si sperantei de viata a pacientilor.

Desi numeroase, cele mai frecvente si cunoscute sindroame oncogenetice ereditare sunt: BRCA1 si BRCA2, care se manifesta printr-o probabilitate inalta de a dezvolta precoce cancere ale glandei mamare si ovarului; sindromul neoplaziilor endocrinologice multiple – MEN care se asociaza cu numeroase tumori endocrinologice cu debut precoce, PAF (Polipoza Adenomatoasa Familiala) – care se traduce prin predispozitia de a dezvolta cancere digestive si tiroidiene la varsta tanara, iar lista poate continua.

“Trebuie precizat faptul ca in centrul acestei strategii medicale se situeaza pacientul, cu nevoile sale de sanatate si de calitate a vietii, scopul principal al acestui demers fiind scaderea substantiala a indicatorilor de mortalitare prevenibila prin patologia oncologica.”, transmite unitatea sanitara, intr-un comunicat de presa.

Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, prin infrastructura materiala aflata la dispozitie (sectii de chirurgie generala, hematologie, radioterapie, oncologie medicala, imagistica, radiologie interventionala, medicina nucleara, gastroeterologie, ginecologie si anatomie patologica, laborator de testare moleculara/genetica, cabinet de psihologie si de onconutritie) – dotarea cu aparatura si tehnica de ultima generatie, gradul inalt de supraspecializare al personalului medical, experienta si preocuparile din domeniul cercetare-dezvoltare si inovare medicala precum si prin intermediul parteneriatelor incheiate cu institutii universitare si academice nationale si internationale, poate aborda, multidiciplinar, la acelasi nivel de performanta cu cel aplicat la nivel occidental, patologia Lynch, aducand, totodata, o contributie importanta la cresterea awareness-ului, in vederea imbunatatirii practicii medicale unitare abordate in cazul acestor pacienti.

Potrivit unitatii medicale, premisele care au stat la baza acestui protocol de colaborare le constituie:

1. Satisticile publicate, in ultimii cinci ani, la nivel european privind cresterea incidentei afectiunilor oncologice la persoane tinere.

In 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeana au fost diagnosticate cu cancer si 1,3 milioane au murit din aceasta cauza. Pana in anul 2035, cazurile de cancer ar putea creste cu pana la 25% daca nu se intervine prompt. Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Daca tendintele actuale nu sunt inversate, acesta ar putea deveni principala cauza de deces in UE.

In Romania, povara cancerului este ridicata, cu 83.461 de cazuri nou-diagnosticate si 50.902 de decese in 2018. Romania este printre primele 10 tari europene in ceea ce priveste ratele mortalitatii prin cancer. Majoritatea pacientilor cu cancer sunt diagnosticati in stadii avansate din cauza lipsei strategiilor de screening si depistare precoce si a accesului slab la asistenta medicala (timpul pana la diagnostic si tratament este de 3 ori media UE). Romania nu exista un registru national oncologic sau un dosar electronic al pacientului in vigoare – datele lipsesc.

Pentru ca, din punct de vedere genetic suntem diferiti, iar aceste diferente pot duce la succesul sau, dimpotriva, la esecul unui tratament recomandat pentru acelasi diagnostic clinic. Daca este vorba despre cancer, atunci lucrurile capata o alta perspectiva.

Medicina personalizata utilizeaza markerii biologici moleculari pentru a evalua atat riscul de imbolnavire al unei persoane, cat si pentru a identifica prezenta afectiunii inainte ca semnele acesteia sa se manifeste.

2. Criza provocata de pandemia COVID-19 a adus in prim-plan punctele vulnerabile ale sistemelor de sanatate actuale, prin lipsa accesului imediat la informatii si date medicale.
In aceasta perioada, deciziile si investitiile realizate de SUUMC au reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea unui sistem de servicii de sanatate eficient, care sa ofere acces echitabil pacientilor, axat pe preventie si integrarea principiilor medicinei personalizate. In acest sens, au fost elaborate si aplicate o serie de politici care au facilitat utilizarea datelor pentru cercetarea in medicina, au fost intensificate demersurile de atragerea fondurilor europene pentru cercetare in medicina personalizata si au fost facute investitii in dezvoltarea dosarelor electronice si a registrelor electronice de pacienti si in tehnologii de monitorizare la distanta de tip telemedicina, precum si proiecte de imbunatatire a infrastructurii digitale din sectorul de sanatate, toate acestea avand potentialul de a oferi rezultate medicale mai bune pentru pacienti cu costuri sustenabile pentru societate.

3. Lipsa sau insuficienta unui anumit grad de educatie pentru sanatate – abilitatea cognitiva si sociala care determina capacitatea indivizilor de a accesa, intelege si folosi informatiile in moduri care promoveaza si mentin sanatatea.

In Romania, in perioada 2016-2020, accesul la asistenta medicala si la noi terapii s-a imbunatatit dar, cu toate acestea, perceptiile si atitudinea oamenilor fata de boala/ cancer s-au inrautatit, in ciuda multiplelor campanii de informare.

Etichete: spitalul militar central, diagnostic boala lynch, tratament boala lynch

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: