Specialitatea de podiatrie in Romania, o necesitate

30/10/2015

Specialitatea de podiatrie in Romania, o necesitate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/specialitatea-de-podiatrie-in-romania-o-necesitate/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UEDemersurile Asociatiei de Podiatrie pentru dezvoltarea meseriei de podiatru in Romania au continuat si in cadrul celui de-al 3-lea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic – NeuroDiab 2015.

Partener al evenimentului coordonat de catre Societatea de Neuropatie Diabetica, Asociatia de Podiatrie s-a bucurat de sprijinul specialistilor implicati in ingrijirea piciorului diabetic care au reconfirmat importanta initiativei asociatiei in contextul numarului crescut de amputatii cauzate de netratarea corespunzatoare a piciorului diabetic.

Necesitatea unei echipe multidisciplinare complete, din pare sa faca parte podiatrul, a fost punctata in cadrul sesiunilor stiintifice dedicate problematicii piciorului diabetic la care au luat parte peste 200 de medici implicati in managementul diabetului zaharat si al complicatiilor generate, asa cum este piciorul diabetic.

Prof. dr. Ralf Lobmann presedintele Grupului de Studiu pentru Picior Diabetic din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a subliniat necesitatea unui diagnostic timpuriu si a unei terapii structurate pentru imbunatatirea rezultatelor tratamentului, posibile numai printr-o comunicare eficienta intre medici din diferite discipline. Podiatrul nu ar trebui sa lipseasca, astfel, din lantul specialistilor, in perspectiva reducerii ratei amputatiilor si pentru a discuta chiar de vindecare.

“In Romania au loc mai mult de 60 de amputatii pe zi la persoane cu diabet zaharat, ceea ce inseamna ca la fiecare 22 de minute o persoana isi pierde integritatea piciorului ca urmare a complicatiilor acestei afectiuni. Suntem bucurosi ca in primul an de activitate al Asociatiei de Podiatrie am reusit sa crestem nivelul de constientizare al acestor complicatii. Podiatria este perceputa de tot mai multi specialisti, medici si asistenti medicali, ca o necesitate imperioasa. Este o necesitate nu doar din punctul de vedere al ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat si picior diabetic si, implicit, a imbunatatirii calitatii vietii acestora, ci si daca ne gandim la costurile generate de aceste complicatii, in cazurile in care survin amputatii, costurile medicale si sociale fiind foarte mari”, a declarat dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Infiintata in aprilie 2015, Asociatia de Podiatrie isi propune sa dezvolte specialitatea de podiatrie in randul asistentilor medicali si sa creeze meseria de podiatru si in Romania.

La finalul lunii august 2015, Asociatia de Podiatrie a pregatit primii formatori in Podiatrie din Romania.

In primavara anului 2016 vor fi demarate primele cursuri de podiatrie destinate asistentilor medicali, care se vor specializa in ingrijirea piciorului diabetic.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: