Specialistii au anuntat debutul sezonului gripal

18/01/2019

Specialistii au anuntat debutul sezonului gripal

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/specialistii-au-anuntat-debutul-sezonului-gripal/

Conform raportarilor INSP, saptamana trecuta numarul cazurilor de infectii respiratorii acute a crescut cu peste 20% fata de nivelul asteptat. In urma acestor date, specialistii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei saptamani.

Ne putem astepta la o crestere semnificativa a numarului de imbolnaviri in urmatoarele saptamani. Am cerut autoritatilor de sanatate publica locale sa monitorizeze evolutia situatiei epidemiologice la nivel judetean. Inspectoratele scolare, vor recomanda triajele epidemiologice zilnice in colectivitati – scoli, gradinite, crese . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numarului de imbolnaviri depistate, pentru a realiza o evaluare locala si a stabili masurile necesare pentru limitarea raspandirii virusului gripal“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, specialistii recomanda triajul epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie.

Potrivit sursei citate, ministrul Sanatatii a facut un apel si catre populatie pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandarilor specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandiri virusului gripal:

• Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
• Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
• Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
• Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
• Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
• Continuarea vaccinarii antigripale

In functie de situatia epidemiologica din fiecare zona, unitatile sanitare sunt responsabile sa introduca limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut.
Numarul total de viroze respiratorii acute in saptamana precedenta a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare fata de 2018.

Saptamana trecuta s-au inregistrat 1.155 cazuri de gripa clinica, fata de 80 cazuri in 2018 in aceeasi perioada a anului trecut, mai scrie in comunicatul MS.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 8 EMC:

HTA – Actualitati Ghid ESC/ESH

Numarul deceselor cauzate de gripa pana vineri, 18 ianuarie, a ajuns la 11.

In acest sezon, Ministerul Sanatatii a achizitionat 1.300.000 de doze si pana in acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiaza de vaccinare gratuita.

Restul de 55.701 vaccinuri se afla in cabinetele medicilor de familie, sau in stocul DSP.

De asemenea, ministrul Sanatatii mai transmite ca a cerut o situatie cu numarul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Peste 1.700 de studenti straini din 90 de tari s-au inscris la admitere la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj

Maraton chirurgical de 24 de ore la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”

Un vaccin anti-Covid promitator, dezvoltat de compania Janssen, a inceput sa fie testat pe scara larga