Specialisti in sanatate publica, la Forumul de la Davos: O noua pandemie este inevitabila

26/01/2018

Specialisti in sanatate publica, la Forumul de la Davos: O noua pandemie este inevitabila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/specialisti-in-sanatate-publica-la-forumul-de-la-davos-o-noua-pandemie-este-inevitabila/


Dupa un secol de la cele 50 de milioane de decese provocate de gripa “spaniola”, epidemiile grave se inmultesc, iar o noua pandemie pare inevitabila, avertizeaza expertii potrivit presei internationale.

“Pandemiile devin amenintari reale pentru omenire”, a prevenit Elhadj As Sy, secretar general al Federatiei Internationale a Societatilor Crucii Rosii si Semilunei Rosii, intervievat de AFP.

Acest risc este luat foarte serios la Forumul de la Davos care are loc anual in Elvetia si la care participa numerosi lideri din diferite domenii care abordeaza, impreuna cu societatea civila si oameni de afaceri, marile probleme ale lumii, dar si teme de actualitate. In cadrul evenimentului international a avut loc dezbaterea “Suntem pregatiti pentru urmatoarea pandemie?”, relateaza si Agerpres.

“Stim ca se va petrece, insa nu avem nicio posibilitate sa o prevenim”, a concluzionat Sylvie Briand, specialista in riscuri infectioase in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Anul acesta marcheaza aniversarea unui centenar de la izbucnirea gripe “spaniole”, cea mai grava pandemie din istorie. Intre 40 si 50 de milioane de decese au fost inregistrate la nivel mondial in decurs de doi ani, mai multe victime decat in Marele Razboi

“India a pierdut 5% din populatia sa in 1918. Aceasta este singura perioada din istoria sa in care populatia a scazut”, a amintit Richard Hatchett, director general al Coalitiei pentru inovatii in prevenirea epidemiilor (CEPI), potrivit surselor mentionate.

In prezent, dupa un secol, scenariul unui virus gripal necunoscut continua sa ii sperie pe experti.

”Gripa este un virus respirator care se raspandeste usor, iar oamenii pot deveni contagiosi inainte de a prezenta simptome, asadar nu este usor de controlat”, a explicat Sylvie Briand.

Multe dintre aceste virusuri detin, de asemenea, particularitatea ca sunt capabile sa se ”contopeasca” intre ele sau cu virusuri aviare ori porcine ducand la formarea unor combinatii cu potential devastator pentru om.

In ciuda aparitiei substantelor antiviralele, a antibioticelor si a primelor vaccinuri, alte doua pandemii de gripa, in 1957 si 1968, au cauzat cateva milioane de decese.

In opinia reprezentantei OMS, ”umanitatea este mai fragila in fata epidemiilor deoarece suntem mult mai conectati si ne miscam mult mai repede decat inainte”. ”Cand calatorim, virusii calatoresc odata cu noi”.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: