Sorina Pintea: Evaluam centrele de permanenta pana la sfarsitul lunii septembrie, apoi luam masuri

03/08/2018

Sorina Pintea: Evaluam centrele de permanenta pana la sfarsitul lunii septembrie, apoi luam masuri

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sorina-pintea-evaluam-centrele-de-permanenta-pana-la-sfarsitul-lunii-septembrie-apoi-luam-masuri/


Ministerul Sanatatii va face o evaluare a centrelor de permanenta din tara pana la sfarsitul lunii septembrie, dupa care vor fi luate masurile care se impun, in unele cazuri chiar de desfiintare, daca nu se justifica existenta, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Ea a precizat ca nu doreste desfiintarea centrelor de permanenta, dar ca exista situatii de raportari si decontari eronate cum s-a intamplat in judetul Timis.

“A aparut in spatiul public ideea ca ministrul Sanatatii vrea sa desfiinteze centrele de permanenta. Nu, ministrul nu desfiinteaza centre de permanenta si nu le va desfiinta niciodata. Le evalueaza. Primul raport al corpului de control, control care s-a facut in judetul Timis, este finalizat. In judetul Timis sunt 48 de centre de permanenta, din care 17 centre in Timisoara. Un medic lucra in 7 centre de permanenta. Exista decontari eronate, exista raportari eronate. Da, putem gresi, dar aceste raportari inseamna multi bani”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Sorina Pintea a mai spus ca tariful pe ora de garda in centrul de permanenta a crescut de la 12 lei pe ora la 40 de lei pe ora, adaugand ca a crescut in acelas timp si numarul prezentarilor in Unitatea de Primiri Urgente.

“Asta ma face sa cred ca aceste centre nu sunt eficiente. Nu vom inchide peste noapte, facem o evaluare si luam niste masuri. Acolo unde intr-adevar nu se justifica existenta unui centru, nu va mai fi. Eu cred foarte mult in centrele de permanenta. Sunt judete care nu au niciun centru, cum este Prahova. Braila are 4 centre de permanenta. Maramures are 13 centre, Neamt are 23 de centre. Toate acestea trebuie evaluate. Cat la suta sunt urgente reale in Unitatea de Primiri Urgente, cat la suta vin acolo sa isi faca analizele pentru ca medicul de familie are numarul de locuri ocupate sau este in concediu? Vreau sa fac acest tip de analiza si daca merita bani mai multi centrele de permanenta, le dau, daca nu, le dau la Unitatile de Primiri Urgente. Asta este de fapt ideea”, a argumentat ministrul Sorina Pintea conform sursei mentionate.

Ministrul Sanatatii a precizat ca evaluarea va cuprinde si nevoia de centre de permanenta pentru ca mai exista zone in Romania care au nevoie de astfel de unitati.

Autor: FormareMedicala.ro

10 Comentarii

  1. Lucian says:

    Ar trebui verificate și inchise centrele fictive, care au fost avizate pe favoritisme, nepotisme, mită si alte acte de corupție. Sunt centrele care ae localizează in general foarte aproape unul de altul și aproape ca au activitate doar pe hârtie.
    Cele din județ sunt eficiente pentru ca nu trebuie evaluate ca și liniile de producție.
    Cred ca supararea este la asigurători pentru că oferă servicii medicale peimare si celor care nu sunt asigurați.
    La UPU te pune pe picioare tratanduti simptomele și maine ești mort. La Permanență poti primi oricand o consultație reală și chiar un tratament al cauzelor si bolii pe lângă cel al simptomelor. Copii nu trebuie plimbați si ținuți la cozi interminabile. Starea lor de sănătate între anumite vârste este rapid schimbătoare cu riscuri de degradare bruscă a starii generale si afecțiuni pe viață.

    NU ÎNCHIDEȚI CENTRELE, REORGANIZAȚI CU CAP SISTEMUL ȘI VETI AVEA ȘI PREVENTIE ȘI TRATAMENT ȘI URGENȚE (VERZI).

  2. Lucian says:

    Din păcate evaluarea activității centrelor de permanență este un mare esec.
    Centrul de permanență are obligația prin lege de a asigura oricui ,asigurat sau nu, servicii medicale primare.
    Doamna Sorina Pintea nu face diferența intrre serviciile prestate de upu si respectiv asistenta primară, centrele de permanență.
    Condițiile impuse sunt si ele rupte de noțiunea de permanență. Se cer minim 300 pacienți pe lună pentru a nu fi închise. Aici vor supravoe doar cei care isi raporteaza fictiv pacienții copiați din registrele de consultații de pe cabinet.
    Dupa criteriile doamnei ministru s-ar putea închide serviciul de pompieri/ISU pentru ca nu au atins targetul de dezastre si incendii, ar inchide poliția pentru ca este un numar insuficient de infractiuni.etc…
    Banii sunt puțini, deși se vehiculează suma de 40 lei brut pe ora la medic si 20 lei pentru asistent, din care dupa plata taxelor ai cheltuielilor un pfa medic, va ramane din 40 cu vreo 25 iar la anul cu si mai puțin.
    Comparativ un paznic la cazino castiga vreo 4000 ron si alte beneficii iar un medic care ar lucra 160 ore in conditii de gardă ramane cu
    tot cu 4000, dar trebuie să aiba o normă de pacienți si sa își asume intreaga responsabilitate pentru viața si sănătatea lor.
    Aici este vorba de prevenție nu de producție si media reală din aceasta perioadă este putin peste 200 pacienți, in funcție de localizarea centrului.
    Pe scurt doamna Sorina Pintea, nu are soluții reale fiind ruptă de realitate.

    La UPU este un serviciu de urgență medicală, iar la permanență este asistență primară (adica prelungirea activității medicului de familie). La permanență partea cu prim ajutor este doar o mica parte din activitate, ae fac proceduri si tratamente, pansamente, se face consultatie, se intervine in patologii acute.

    Sa ii vad pe cei de la upu cum manageriază bolile de sezon la copii, cum administreaza tratamentele de făcut acasă sau cum vor fi de bucurosi dupa Paști si Crăciun cand vor fisute de indigestii ai diskinezii biliare.
    In pandemie le-a convenit ca fara niciun spor, bonus, sau echipament special, medicii de familie si centrele de permanență au fost linia 0 inaintea tuturor.

  3. ghiorghe-ion says:

    Sunt medic de familie din octombrie1999. Continuitatea asistentei medicale prin CENTRELE DE PERMANENTA SE JUSTIFICA DIN PLIN IN MEDIUL RURAL, NU IN MARILE ORASE PLINE DE CENTRE MEDICALE CARE PANA LA ORELE 15:00 INCASEAZA BANI PENTRU UNELE SERVICII, IAR PATRONII VOR SA MAI INCASEZE BANI DE LA STAT SI DUPA ORELE 15:00, PRIN INFIINTAREA CENTRELOR DE PERMANENTA IN MEDIUL URBAN, UNDE EXISTA CEL PUTIN 2-3 SPITALE, 2-3 UNITATI DE AMBULANTA PRECUM SI MEDICI DE FAMILIE CARE AU PROGRAM PANA LA ORELE 22:00. D-na ministru stie oare cum s-au infiintat Centrele de permanenta in mediul URBAN, TIMISOARA-17, ORADEA-8, si mai ales UNDE??Toate sunt in centre medicale private, afiliate ploitic-20 LEI/ORAx 550ore/LUNA=11.000LEI/LUNA-atat intra in buzunarul unor patroni de centre medicale in care s-au infiintat CENTRE DE PERMANENTA URBANE!!!!Nu mai blamati medicii si asitentele care fac de garda. Luati-i la intrebari pe cei care au aprobat infiintarea Centrelor de Permanenta URBANE sau incercati sa absolviti FACULTATEA DE MEDICINA UMANA PRIN FORTE PROPRII, NU CU ALEA-ALEA SI NU LA SPECIALIZAREA MANAGEMENT MEDICAL SI HARTOGARIE! Abia atunci poate veti avea o opinie CORECTA despre MEDICII SI ASISTENTELE CARE FAC GARZI SAU CARE MAI SUNT INCA IN ROMANIA CONDUSA DE TOTI PENALII SI INCOMPETENTII!! Cu stima!!

  4. Rotaru Maria says:

    Pentru rezolvarea problemei trebuie sa vedem cum s-a ajuns in această situație. Cauza pricipala este activitatea cabinetelor de specialitate din fostele policlinici (actualele ambulatorii de specialitate) care nu se desfasoara asa cum ar trebui.Programul de lucru in aceste cabinete trebuie sa fie neîntrerupt între orele 8-19 in felul acesta facandu-se o triere a cazurilor, o buna parte fiind rezolvate la acest nivel,adevăratele urgente ajungând la UPU. Dupa ora 19 centrele de permanenta vor continua sa facă acelasi lucru ,dar pentru buna desfăsurare a activității este necesar ca acestea sa fie amplasate cat mai aproape de liniile de urgenta pentru a face “triajul” pacienților care vor prefera sa se adreseze serv.de urgenta motivat sau nemotivat.

  5. SARKADI Stefan says:

    Mă întreb ce va face corpul de evaluare în comuna unde fac și eu prmanență: PRAID. Zonă turistică!!!! Centrul de permanență este organizată pt. a deservii cazurile de urgențe medico-chirurgicale din zona arondată după un program și barem bine desăvarșit, bine gandit.Noi, acești medici care faem permanență după orele de cabinet și teren, sau la sfarșit de săptămană, nu suntem renumerați și pentru seviciile acordate turiștilor din țară sau din străinătate care vin să-și petreacă vacanța/tratamentul la Băile Praidului!!!

  6. RELU B says:

    Sunt super faine aceste centre mai ales in urban , bine pitite , de obicei dupa un colt ,fara prea multe semnalizari de existenta a lor , unde se doarme pe bani frumosi sau se urmaresc telenovele preferate . Sa se infinteze fara numar ! Iar daca vreun ” nesimtit” solicita ajutor e intrebat daca nu are medic de familie !??

  7. Voni Calinescu says:

    Știe doamna ministru ca aceste centre nu sunt UPU? sunt continuitatea asistentei medicale in comuna! Nu merg la UPU in oraș locuitorii satelor ci ai orașelor, care ajung mai ușor la spitale! Și ce evaluează in acest caz? Câți bani a mai cerut ptr UPU dl. ARAFAT? Și trebuie sa i se dea? Chiar cu prețul vieții unor locuitori din rural?

    • socoldaniel says:

      Conducătorii trăiesc sub pământ! Dacă un medic figura la 7 Centre, Casa de sănătate ce păzea? Fiecare Centru preda către CAS o lista cu cadrele care activează și programul lor. Un alt exemplu de inutilitate al angajaților CAS!!!

    • Dorina Gonea says:

      Doamna ministru trebuie sa știe ca in centrul de permanenta este un asistent și un medic care face consultații in limita competentei medicului de familie cu dotare cabinetului de medicina de familie, deci nu poate face comparetie cu UPU unde tura este asigurata de cel purtin 3-4 medici ( medic rezident, medic specialist,medic primar și de medicii de garda din spital care sunt solicitați la consulturi interclinic) și de un număr considerabil de asistente și nici nu poate compara resursele financiare folosite in UPU cu 22,5 lei/ ora pentru asistent si 40 lei pentru medic care sa nu uitam sunt impozabil. Doamna ministru a-r trebui sa vedeți unde sunt sunt adevăratele economii și adevăratele pierderi și sa nu fiti surprinși ca se vor creste și mai mult numărul de pacienți din UPU in cazul in care veți inchide aceste centre! Trist ca suntem medici de familie in România!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: