Solutiile de indepartare a petelor un pericol pentru sanatate?

20/06/2013

Solutiile de indepartare a petelor un pericol pentru sanatate?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutiile-de-indepartare-a-petelor-un-pericol-pentru-sanatate/

cleaningPercloretilena, cunoscuta si sub denumirea de tetracloretilena, este un solvent folosit pentru indepartarea petelor si a murdariei de pe toate tipurile de tesaturi textile. Fiind eficienta si ieftina, aceasta este utilizata de 95% din curatatoriile chimice din Europa in fiecare zi.

Franta a decis sa interzica o substanta toxica folosita de curatatoriile chimice, percloretilena, si sa le forteze astfel pe acestea sa devina mai ecologice, scrie miercuri Deutsche Welle pe site-ul sau.

Percloretilena este o substanta toxica, fiind plasata de Agentia internationala pentru cercetare in domeniul cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in categoria A2, care include substante ‘probabil cancerigene pentru om’.

Guvernul francez a introdus o noua lege care interzice utilizarea percloretilenei in curatatoriile chimice care se afla in apropierea unor cladiri ocupate, interdictie care va intra in vigoare in 2020. O legislatie similara a fost adoptata anterior in Danemarca si SUA.

În plus, guvernul francez planuieste sa desfiinteze 4.800 de masini de curatat cu percloretilena in intreaga tara, masura menita a forta curatatoriile chimice traditionale sa treaca la metode de curatare mai ecologice.

Siliconul lichid o alternativa fara riscuri de sanate?

Siliconul lichid, un solvent utilizat in cosmetice, sampoane si deodorante, este considerat drept cea mai buna alternativa, insa unii cercetatori si-au exprimat ingrijorarea privind faptul ca aceasta substanta este folosita deja inaintea incheierii unei analize complete privind impactul sau asupra oamenilor, scrie Deutsche Welle.

Guvernele canadian si britanic au declarat siliconul lichid drept ‘nedaunator’ pentru mediu, insa nu exista un consens stiintific la nivel global in aceasta privinta.

Agentia Europeana pentru Produse Chimice a indicat ca siliconul lichid se dezintegreaza greu si este probabil ca acesta sa se acumuleze in corpul uman. Regulamentul Uniunii Europene privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea ti restrictionarea substantelor chimice (REACH) a cerut continuarea cercetarilor asupra acestei substante.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: