Solutii pentru acoperirea serviciilor medicale de asistenta scolara in unitatile de invatamant

28/05/2020
Solutii pentru acoperirea serviciilor medicale de asistenta scolara in unitatile de invatamant

Solutii pentru acoperirea serviciilor medicale de asistenta scolara in unitatile de invatamant

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutii-pentru-acoperirea-serviciilor-medicale-de-asistenta-scolara-in-unitatile-de-invatamant/

Medicii de familie se adreseaza prim-ministrului Ludovic Orban, pentru a se identifica o solutie privind serviciile medicale de asistenta scolara a unor scoli din mediul urban si a tuturor scolilor din mediul rural.

Potrivit doctorilor solutia este una care implica mai multe institutii, motiv pentru care este necesara o coordonare guvernamentala.

“La nivel national, unitatile de invatamant beneficiaza de asistenta medicala scolara in centrele urbane prin medici si asistenti medicali care sunt angajati si coordonati de catre autoritatile locale in conformitate cu prevederile OUG 162/2008 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii catre autoritatile administratiei publice locale. Acoperirea cu personal medical este incompleta, iar in mediul rural practic nu exista cabinete medicale scolare infiintate, cu toate ca acest act normativ prevede ca, acolo unde nu exista cabinete medicale in gradinite si scoli, asistenta medicala se poate realiza prin medicii de familie din localitatile respective sau din localitatile apropiate, care pot fi incadrati cu contract individual de munca pe timp partial, incheiat cu reprezentantul autoritatii locale unde isi desfasoara activitatea”, scrie intr-o adresa semnata de Dr. Dina Mergeani, presedintele Societatii Nationala de Medicina Familiei.

Pentru a asigura triajul epidemiologic si asistenta medicala in scoli in conditiile pandemiei de COVID-19, in data de 19.05.2020, a fost emis Ordinul nr. 4.267/841/2020 pentru stabilirea unor masuri de prevenire si combatere a imbolnavirilor cu SARS-CoV-2 in unitatile/institutiile de invatamant, institutiile publice si toate structurile aflate in subordonarea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.

In acest document, directiile de sanatate publica au in sarcina: „intocmesc listele nominale cu cadrele medicale desemnate (medic sau asistent medical) pentru acordarea asistentei medicale, pentru fiecare unitate de invatamant, si le transmit inspectoratelor scolare, care le pun la dispozitia unitatilor de invatamant;”.

“Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a fost informata de catre membrii sai ca exista presiuni, in special in mediul rural, pentru nominalizarea cabinetelor medicale de medicina de familie de a asigura triajul si supravegherea pe intreaga perioada in care sunt prezenti elevii in scoala si fara existenta unei relatii contractuale care sa permita desfasurarea unei activitati in conditii de legalitate. Atragem atentia ca, in cazul in care medicul de familie ar fi indisponibil astfel pentru acordarea de servicii medicale, la cabinetul medical s-ar incalca contractul de prestari servicii medicale semnat cu casele de asigurari de sanatate.”, mai scrie in adresa SNMF.

Potrivit sursei citate, medicii de familie au si cateva solutii, astfel.

Continut educational:

1. Acolo unde este posibil si programul si dotarea cu personal permite, semnarea unui contract de prestari servicii intre cabinetul medical de medicina de familie si autoritatea locala, fapt ce ar permite si derularea altor activitati de medicina scolara;

2. Acolo unde nu este posibila varianta anterioara, angajarea de catre autoritatile locale a unui asistent medical pe perioada determinata;

3. In cazul in care variantele anterioare nu sunt posibile, directiile de sanatate publica sa detaseze personal medical din alte unitati medicale cu caracter temporar.

Etichete: asistenta medicala in scoli, asistenta medicala cabintele medicina de familie, triaj epidemiologic scoli, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: