Solutie pentru evitarea crizelor de vaccinuri: Constituirea unui stoc la nivelul MS

19/10/2016

Solutie pentru evitarea crizelor de vaccinuri: Constituirea unui stoc la nivelul MS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solutie-pentru-evitarea-crizelor-de-vaccinuri-constituirea-unui-stoc-la-nivelul-ms/

poza doze de vaccinCea mai buna solutie pentru evitarea crizelor ar fi constituirea, la nivelul Ministerului Sanatatii, a unui stoc de vaccinuri care sa acopere necesarul pentru un an suplimentar, este de parere Presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

“Faptul ca au existat perioade in care vaccinul a lipsit din cabinetele medicilor de familie este un lucru evident, a fost mediatizat si singura solutie e sa se gaseasca o posibilitate legala ca sa se constituie, la nivelul Ministerului Sanatatii, un stoc de vaccinuri, care sa acopere necesarul pentru un an suplimentar, sa putem evita aceste situatii”, a declarat Dr. Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie  mai precizeaza ca instituirea stocului de vaccinuri pentru un an suplimentar nu ar duce la riscul expirarii dozelor de vaccin.

“Daca exista un management corespunzator al stocurilor, durata de valabilitate a unui vaccin este de trei ani si pe masura ce se consuma din stocul respectiv el se inlocuieste. Dar trebuie sa existe un management al acestor stocuri. Dar in momentul de fata nu exista posibilitatea de a achizitiona o cantitate mai mare de vaccin decat consumul pentru un an de zile”, a mai explicat Rafila.

De asemenea, el a facut precizari si vizavi de vaccinarea pneumococica.

“Vaccinul era prezent in calendar, numai ca nu fusese achizitionat. Faptul ca MS a alocat bani este o veste foarte buna pentru parintii din Romania. (…) Daca ne referim la vaccinarea pneumococica, in general e un vaccin bine acceptat de parinti, care se administreaza in primul an de viata, insa atat medicii epidemiologi, care coordoneaza activitatea de vaccinare la nivelul fiecarui judet, cat si medicii de familie trebuie sa fie in masura sa ofere toate informatiile despre eficacitate, dar mai ales despre siguranta vaccinurilor”, a mai sustinut Rafila, conform Agerpres

Si Marin Burlea, membru al Comisiei de sanatate a Senatului, a subliniat in cadrul dezbaterii publice “Vaccinarea — prioritate de sanatate publica si posibila tema de siguranta nationala”ca vaccinarea este o tema de siguranta nationala.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Doua mutatii noi ale coronavirsului SARS-CoV-2 descoperite in SUA

Studiu: Covid-19 ar putea evolua intr-o boală sezoniera

INSP: Peste 30.500 de cazuri de infectii respiratorii acute in ultima saptamana de raportare

Ministrul Sanatatii: In Romania se administreaza 6 doze de vaccin anti-Covid dintr-un flacon

Klaus Iohannis s-a vaccinat impotriva Covid-19: Acest vaccin este sigur, eficient si recomand tuturor vaccinarea