Solidaritatea Sanitara: Patru amenintari grave la adresa profesionistilor din Sanatate

08/05/2023
Solidaritatea Sanitara: Patru amenintari grave la adresa profesionistilor din Sanatate

Solidaritatea Sanitara: Patru amenintari grave la adresa profesionistilor din Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-patru-amenintari-grave-la-adresa-profesionistilor-din-sanatate/

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania atentioneaza ca, la ora actuala exista patru categorii de evenimente care risca sa perturbe sistemul de sanatate, afectand inclusiv calitatea serviciilor medicale. Potrivit sindicatistilor, acestea justifica actiuni de protest.

O prima problema este introducerea impozitarii progresive

“O astfel de masura ar afecta in mod direct si rapid medici care efectueaza garzile din afara normei de baza prin scaderea (suplimentara) a veniturilor aferente activitatii profesionale din linia de garda.”, transmite Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

O a doua problema ar fi blocarea cresterilor salariale: in contextul inflatiei este echivalenta cu scaderi ale veniturilor reale (reducerea salariilor reale).

“Aceasta masura afecteaza toate categoriile de angajati (revenind cu analize specifice in cazul fiecareia dintre aceste categorii). In cazul medicilor care efectueaza garzile suplimentare normei de baza efectele aceste masuri au un impact negativ suplimentar, determinat in special de faptul ca la ora actuala activitatea medicilor desfasurata in timpul garzilor suplimentare nu este recunoscuta efectiv (de facto) drept timp de munca.”, mai precizeaza sursa citata.

A treia problema este eleborarea strategiilor privitoare la Sanatate.

“Ministerul Sanatatii continua erorile procedurale care au stat la baza PNRR, elaborandu-le fara parteneri sociali. Mai grav este faptul ca desi Federatia „Solidaritatea Sanitara” a solicitat in mod insistent si repetat modificarea formei acestor strategii, incluzand propuneri concrete in interesul angajatilor, Ministerul Sanatatii a refuzat sa respecte conditiile obligatorii de dialog social pe aceasta tema.”, precizeaza organizatia sindicala.

A patra problema enumerata este contractul colectiv de munca la nivel de sector Sanatate.

“In conditiile in care finalizarea si semnarea acestuia intarzie in continuare, lipsind de drepturi tot mai multi angajati, rezultatul il constituie amplificarea nemultumirilor profesionistilor din sanatate. Unul dintre efectele acestor intarzieri semnificative il constituie cresterea continua a gradului de epuizare a angajatilor, cauzata de pierderea drepturilor ce au ca obiectiv recuperarea capacitatii de munca.”, mai atentioneaza Solidaritatea Sanitara.

Federatia mai precizeaza ca “aceste analize fac parte din categoria demersurilor rationale si a propunerilor bazate pe dovezi ce vin sa pregateasca si sa insoteasca actiunile de protest, respectiv sa sustina solicitarile angajatilor”.

Etichete: solidaritatea sanitara, proteste sanatate, blocarea cresterilor salariale

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: