Solidaritatea Sanitara: O noua actiune dedicata angajatilor din Sanatate care lucreaza in ture

29/06/2023
Solidaritatea Sanitara: O noua actiune dedicata angajatilor din Sanatate care lucreaza in ture

Solidaritatea Sanitara: O noua actiune dedicata angajatilor din Sanatate care lucreaza in ture

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-o-noua-actiune-dedicata-angajatilor-din-sanatate-care-lucreaza-in-ture/

Sanitas a anuntata ca a obtinut cresteri de venit pentru toate categoriile de salariati pe care ii reprezinta, dar, de cealalata parte, Solidaritatea Sanitara spune ca va continua cu o noua forma de protest.

“Constatand ca oferta Guvernului este departe de a satisface asteptarile angajatilor din sanatate, ea accentuand discriminarile intre categoriile de angajati si riscand sa perturbe grav activitatea unitatilor sanitare, Federatia „Solidaritatea Sanitara” continua programul de proteste anuntat pentru sustinerea revendicarilor, lansand astazi o noua actiune, dedicata tuturor angajatilor din Sanatate care lucreaza in ture.”, transmite Federatia Solidaritatea Sanitara, intr-un comunicat de presa.

Actiunea este intitulata Protestul angajatilor din Sanatate care asigura continuitatea serviciilor medicale/functionarii unitatii, in cadrul ei semnatarii atentionand public si direct guvernantii asupra intentiei/posibilitatii de a renunta la lucrul in ture si in zile libere/de sarbatori legale daca nu le este acordata recompensa corecta pentru participarea la asigurarea continuitatii serviciilor medicale/functionarii unitatii.

“La aceasta actiune de protest pot subscrie toti angajatii din Sanatate care lucreaza in ture si in timpul zilelor libere/sarbatorilor legale, prin asta participand la asigurarea continuitatii serviciilor medicale/functionarii unitatii. In cele cateva ore scurse de la lansare peste 1.000 de angajati au aderat la aceasta forma de exprimare a nemultumirii.”, mai transite organizatia sindicala.

Potrivit sursei citate, continuitatea acordarii serviciilor medicale/functionarii unitatii este asigurata exclusiv in baza sacrificiilor asumate de angajatii din Sanatate si prin intermediul costurilor suportate de intreaga familie a acestora. In consecinta, angajatii care participa la continuitatea serviciilor medicale/functionarii unitatii, au dreptul la o recompensa proportionala.

In baza consultarii angajatilor din sanatate, a analizei comparative cu alte situatii similare din alte sectoare si a evaluarii dovezilor existente, Federatia „Solidaritatea Sanitara” a stabilit ca recompensa corecta, care trebuie acordata tuturor angajatilor care participa la asigurarea continuitatii serviciilor medicale/functionarii unitatii trebuie sa includa urmatoarele elemente:

I. Recompensele salariale:
a. Pe actuala lege a salarizarii (Legea nr. 153/2017) sporul de tura si sporul pentru lucrul in zilele libere si in zilele de sarbatori legale trebuie sa fie raportate la salarul de baza aflat in plata la data platii.
b. In viitoarea lege a salarizarii trebuie introduse tarifele orare diferentiate pentru activitatea desfasurata in timpul noptii (cu cel putin 50% mai mare decat tariful orar corespunzator salariului de baza si pentru activitatea desfasurata in zilele libere/de sarbatori legale (cu cel putin 100% mai mare decat tariful orar corespunzator salariului de baza).

II. Reducerea varstei de pensionare pentru lucrul in ture, proportional cu activitatea desfasurata in aceste conditii. Locurile de munca in care se desfasoara activitate in ture trebuie introduse in categoria celor cu conditii deosebite, in sensul Legii nr. 263/2010 – legea pensiilor. Avem in vedere faptul ca desfasurarea activitatii in ture face parte din conditiile specifice unor categorii de servicii publice, determinand in timp imbolnaviri profesionale, comportamente riscante in activitate cu consecinte asupra securitatii si sanatatii in munca a angajatilor.

III. Recunoasterea duratei schimbului de tura ca timp de munca. Aceasta recunoastere trebui facuta cel putin sub forma acordarii unei pauze de masa de 30 de minute pentru fiecare tura normala (echivalentul a 8 ore/tura). Pentru turele cu o durata mai mare a timpului de lucru de 8 ore/tura pauza de masa creste in mod proportional.

La aceste solicitari se adauga propunerile deja inaintate de Federatia „Solidaritatea Sanitara” la Contractul colectiv de munca la nivel de sector respectiv Procedura organizarii turelor, menita sa creasca gradul de echitate al distribuirii poverii turelor pe angajati, si Instituirea sistemului de monitorizare a imbolnavirilor profesionale din Sanatate, ce are ca scop evidentierea impactului conditiilor de munca si al programului asupra starii de sanatate a angajatilor.

Solicitarile nu vizeaza doar acordarea drepturilor salariale deja prevazute in legea salarizarii, ci si o serie de reforme structurale a activitatii in ture si a recompenselor acordate pentru contributia la asigurarea continuitatii, sincronizand drepturile angajatilor din Sanatate cu cele ale angajatilor din sectoare care suporta poveri si consecinte similare.

Pe langa afisarea publica, pe platforma dedicata, a angajatilor care sustin acest protest, in numele celor care adera la el este transmisa o ATENTIONARE catre unitatea sanitara in care angajatii isi desfasoara activitatea privind posibilitatea/riscul ca in viitor sa renunte la desfasurarea activitatii in ture si in zilele libere/de sarbatori legale daca nu le sunt acordate drepturile precizate mai jos. Cel mai important aspect este faptul ca fiecare atentionare din partea fiecarui angajat va fi transmisa totodata catre: Guvern, Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si fiecare parlamentar din judetul in care-si desfasoara activitatea angajatul respectiv.

“Alaturi de Demisia medicilor din CIM-urile aferente garzilor suplimentare acest protest face parte din protestele specifice angajatilor care contribuie la asigurarea continuitatii serviciilor medicale/activitatii unitatilor, vizand sustinerea revendicarilor acestora. Ambele forme de exprimare a nemultumirii angajatilor din Sanatate sunt integrate in formele de actiune prealabile grevei generale, ele vizand o cresterea continua a formelor de presiune menite sa determine guvernantii sa onoreze revendicarile Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.”, mai transmite organizatia sindicala.

Etichete: solidaritatea sanitara, protest sanatate, angajatii din sanatate care lucreaza in ture

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: