Solidaritatea Sanitara | Datele INS demonteaza mitul “In sanatate salariile sunt mari”.

14/02/2024
Solidaritatea Sanitara | Datele INS demonteaza mitul “In sanatate salariile sunt mari”.

Solidaritatea Sanitara | Datele INS demonteaza mitul “In sanatate salariile sunt mari”.

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-datele-ins-demonteaza-mitul-in-sanatate-salariile-sunt-mari/

Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania continua programul de proteste prealabile organizarii grevei generale cu pichetarea Ministerului Finantelor si a Camerei Deputatilor.

Protestul, la care vor participa reprezentanti ai angajatilor din toata tara si din toate categoriile profesionale, se va desfasura, joi, 15.02.2024, dupa urmatorul program:

– pichetarea Ministerului Finantelor in intervalul orar 11.00 – 12.30;
– pichetarea Camerei Deputatilor in intervalul orar 12.45 – 14.00.

Potrivit unui comunicat de presa, programul de proteste in strada va continua in fiecare saptamana, culminand cu mitingul national al angajatilor din sanatate, care va fi desfasurat in Piata Victorie de Ziua nationala a personalului medical (luni, 11 martie).

“Revendicarile Federatiei “Solidaritatea Sanitara” raman neschimbate si vizeaza o crestere reala a veniturilor salariale si nu doar a veniturilor din salariile de baza, asa cum arata la acest moment oferta guvernului. Legitimitatea revendicarilor noastre este conforma cu asteptarile angajatilor si este confirmata inclusiv de datele publicate de INS (pentru luna dec. 2023)”, transmite organizatia sindicala.

Potrivit sursei citate:

• castigul salarial mediu pe economie: 5.079 lei;
• castigul salarial mediu in Sanatate si Asistenta Sociala: 4.669 lei.

Sindicalistii mai spun ca, datele INS referitoare la castigul salarial si pozitia sectorului de Sanatate si Asistenta Sociala in ierarhia castigurilor salariale demonteaza, de asemenea, un mit: “In sanatate salariile sunt mari”.

“In aceasta perioada, in care protestele noastre continua, angajatii din sanatate incep sa descopere si adevarata valoare a cresterilor salariale, acum fiind vizibil pe fluturasi efectul cresterii salariilor de baza cu 5%, acordate incepand cu 1 ianuarie 2024.

Spre exemplu, pentru angajatii din sectiile cu conditiile cele mai grele de munca, cum ar fi UPU, ATI, Bloc operator, valoarea cresterii veniturilor salariale incepand cu 1 ianuarie 2024 este situata intre 2% si 2,5%.”, conform FSS.

In acelasi timp, este suficient ca fiecare dintre ei sa inmulteasca valoarea acestei cresteri cu 3 pentru a estima nivelul majorarilor din acest an. Acest nivel va corespunde unei cresteri a venitului mediu net lunar de 10%, procentul real pe care angajatii il vor incasa lunar, in medie, in anul 2024.

“Refuzul Guvernului de a-si indeplini obligatiile legale, prin nerespectarea termenului de 10 zile pana la care trebuia sa publice pe site-ul propriu Notificarea FSSR privind intentia de declansarea a Grevei impotriva politicii sociale si economice a guvernului si sa ne invite la negocieri arata frica de a negocia doar cu reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”. Acest refuz al guvernului este un indicator al respectului fata de legalitate.”, a mai transmis Solidaritatea Sanitara.

Etichete: protest sanatate, castiguri sanatate, salariati sanatate, federatia solidaritatea sanitara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: