Solidaritatea Sanitara continua protestele cu o greva de avertisment

19/03/2024
Solidaritatea Sanitara continua protestele cu o greva de avertisment

Solidaritatea Sanitara continua protestele cu o greva de avertisment

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-continua-protestele-cu-o-greva-de-avertisment/

Consiliul de Coordonare al Federatiei “Solidaritatea Sanitara” a decis continuarea actiunilor de protest. Urmatoarea actiune va fi greva de avertisment in sectorul public de sanatate, in data de 3 aprilie 2024, in intervalul orar 12:00 – 13:00.

Greva de avertisment va fi organizata de sindicatele membre ale Federatiei „Solidaritatea Sanitara” in toate unitatile sanitare in care acestea au membri si angajati care au semnat pentru greva pana acum, respectiv care vor semna pentru greva pana la momentul organizarii ei.

“Pe site-ul dedicat coordonarii publice a actiunilor va fi publicata in curand si lista unitatilor in care exista angajati care ne-au comunicat public intentia de a semna/participa la greva. Asa cum se poate constata pe acest site, in ultima perioada numarul angajatilor care ne semnaleaza dorinta de a semnat pentru greva/intentia de a participa este intr-o crestere accelerata.Asemenea protestelor premergatoare, greva de avertisment si actiunile ce-i vor urma sunt desfasurate pentru sustinerea revendicarilor legitime ale angajatilor din sanatate, asa cum sunt precizate pe site-ul dedicat protestelor.”, transmite Solidaritatea Sanitara intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, situatiile cu care se confrunta angajatii din sanatate sunt relevante si urmatoarele date:

• Pentru orele lucrate in timpul noptii o asistenta medicala (grad principal, absolventa de postliceala), castiga in plus 5,5 lei/ora net. (Daca defalcam calcul pe numarul de ore efectuate in ture (tura a doua si a treia) putem constata ca aceeasi asistenta medicala castiga 2,7 lei/ora.)

In privinta recompensei pentru munca desfasurata in zilele nelucratoare si sarbatori legale aceeasi asistenta medicala castiga in plus, net, maxim 13,4 lei pe ora.

• In cazul medicului primar cu gradatia 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat in considerare pentru o garda dintr-o zi normala (care include si 8 ore lucrate noaptea, este intre:
• 26 si 46 lei/ora in spitalele neclinice
• 32 si 56 lei/ora- in cele clinice.
• Pentru orele lucrate in timpul noptii o infirmiera castiga in plus 3,4 lei/ora net.

Recompensa pentru munca desfasurata in zilele nelucratoare si sarbatori legale aceeasi infirmiera maxim 8,5 lei pe ora.

“Aceste exemple releva tocmai faptul ca in realitate mentinerea acestor drepturi la un nivel atat de jos conduce la o crestere a venitului net al angajatilor mult mai mica decat cea rezultata din recent adoptata ordonanta de urgenta. Suplimentar, datele publicate de INS referitoare la nivelul inflatiei (rata inflatiei de la inceputul anului – februarie 2024 comparativ cu decembrie 2023 – a fost 1,9%) ne indica o probabilitate destul de mare ca majorarile salariilor de baza din acest an, prevazute de ordonanta de urgenta, sa fie “inghitite” de inflatie.”, mai precizeaza organizatia sindicala.

Data de programare a grevei de avertisment a fost conditionata de respectarea termenelor foarte lungi prevazute de legea nr. 367/2022 in privinta grevei impotriva politicii sociale si economice a Guvernului.

Conform Federatiei ‘Solidaritatea Sanitara’, Guvernul si Ministerul Sanatatii au refuzat sa dea curs solicitarii de incheiere a unui acord privind procedura grevei in sectorul public de sanatate, ‘refuz ce are ca scop impiedicarea grevei in sanatate, respectiv restrictionarea acestui drept constitutional al angajatilor din sanatate’.

“Este astfel evident ca lupta trebuie data inclusiv in zona modalitatii de transpunere in practica a dreptului la greva. In aceste conditii la organizarea grevei se adauga necesitatea stabilirii detaliate a fiecarui pas procedural al acesteia astfel incat desfasurarea grevei sa nu puna in pericol viata si sanatatea populatiei, Federatia „Solidaritatea Sanitara” demarand totodata programul de pregatire detaliata a acestor actiuni.”, mai scrie in comunicat.

In a doua parte a lunii aprilie, dupa desfasurarea grevei de avertisment, Consiliul de Coordonare al Federatiei „Solidaritatea Sanitara” se va intruni din nou pentru instructajul general specific grevei si decizia privind declansarea grevei generale propriu-zise.

Etichete: solidaritatea sanitara, greva sanatate, greva sistemul sanitar

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: