Solidaritatea Sanitara: CCM din Sanatate este de acum aplicabil in toate unitatile sanitare

14/09/2023
Solidaritatea Sanitara: CCM din Sanatate este de acum aplicabil in toate unitatile sanitare

Solidaritatea Sanitara: CCM din Sanatate este de acum aplicabil in toate unitatile sanitare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/solidaritatea-sanitara-ccm-din-sanatate-este-de-acum-aplicabil-in-toate-unitatile-sanitare/

Contractul Colectiv de Munca din Sanatate este de acum aplicabil in toate unitatile sanitare, a anuntat Federatia „Solidaritatea Sanitara” din Romania.

Organizatia sindicala a anuntat public o reusita a activitatii sale: intrarea in vigoare a Contractului Colectiv de Munca la nivel de sector de negociere colectiva Sanatate (CCMS) pentru perioada 2023-2025, incepand cu data de 11 septembrie 2023.

“Aceasta realizare reprezinta un pas semnificativ in directia asigurarii drepturilor si bunastarii angajatilor din domeniul sanatatii. Pentru a face acest contract colectiv de munca opozabil fata de terti si pentru a marca inceputul unei perioade mai bune pentru toti profesionistii nostri din sanatate, Federatia „Solidaritatea Sanitara” publica forma integrala a Contractului Colectiv de Munca la nivel de Sanatate (CCMS), care poate fi consultata aici (link in primul comentariu).”, transmite „Solidaritatea Sanitara”, intr-un comunicat de presa.

Potrivit susrei citate, este important de subliniat ca, odata cu inregistrarea si publicarea continutului acestui contract, acesta devine aplicabil in toate unitatile sanitare publice si pentru toti angajatii din domeniul sanatatii.

Sindicalistii mai precizeaza ca aceasta victorie a drepturilor angajatilor din sanatate nu a fost obtinuta usor.

“Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri indelungate, care a durat aproape 10 luni si a fost sprijinita de un conflict colectiv de munca si de seria de proteste organizate de Federatia „Solidaritatea Sanitara”. Cu toate acestea, angajamentul nostru si determinarea noastra au dat roade, aducand o serie de drepturi esentiale pentru angajatii din sanatate.”, mai transmite Federatia.

Printre principalele aspecte reglementate de acest CCMS se numara:

1. Drepturile suplimentare pentru concediul de odihna: Acest contract recunoaste drepturile angajatilor din sanatate la concediu de odihna suplimentar pentru vechime in munca, fidelitate si conditii de munca. Aceasta reprezinta o victorie importanta in lupta noastra pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023.

2. Pauza de masa pentru angajatii care lucreaza in ture: CCMS recunoaste pauza de masa de 30 de minute ca timp de lucru, inclusa in timpul programului de lucru, prin recunoasterea schimbului de tura ca timp de lucru.

3. Recuperarea si plata orelor suplimentare: Contractul reglementeaza recuperarea orelor suplimentare efectuate si nerecuperate sau neplatite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.

4. Calculul indemnizatiei de concediu de odihna: Acest CCMS stabileste ca indemnizatia de concediu de odihna trebuie sa includa si drepturile salariale aferente indemnizatiei de hrana.

5. Principii pentru salarizare si echitate: CCMS include principii menite sa apere drepturile esentiale ale angajatilor din sectorul public de sanatate si sa creasca gradul de echitate al salarizarii.

6. Armonizarea vietii profesionale cu viata personala: CCMS contine o anexa dedicata acestui aspect, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

7. Mecanism de aparare a angajatilor: Contractul stabileste un mecanism pentru apararea angajatilor impotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabila cercetarii disciplinare prealabile.

8. Protectie impotriva discriminarilor si hartuirii: CCMS include un sistem complex de protectie a angajatilor impotriva discriminarilor, hartuirii fizice si morale, si mobingului, promovand evaluarea periodica a riscului de epuizare profesionala a lucratorilor.

Federatia “Solidaritatea Sanitara” a mai precizat ca acestea sunt doar cateva dintre aspectele esentiale reglementate de noul Contract Colectiv de Munca din Sanatate, care marcheaza o etapa semnificativa in imbunatatirea conditiilor de munca si a drepturilor angajatilor din sanatate.

Etichete: solidaritatea sanitara, contract colectiv de munca sanatate, CCM sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: