Societatea Romana de Cardiologie incurajeaza fiecare roman sa fie eroul propriei inimi

24/09/2019

Societatea Romana de Cardiologie incurajeaza fiecare roman sa fie eroul propriei inimi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/societatea-romana-de-cardiologie-incurajeaza-fiecare-roman-sa-fie-eroul-propriei-inimi/

Societatea Romana de Cardiologie solicita un plan national de control al bolilor cardiovasculare pentru acces la servicii de preventie primara si secundara, relateaza Agerpres.

Solicitarea vine in contextul in care 60% dintre decesele din fiecare an se datoreaza acestor afectiuni.

“Avem nevoie de implementarea unor noi linii terapeutice si de noi proceduri, de informarea si responsabilizarea populatiei, de un program de screening si preventie a bolilor cardiovasculare”, a declarat prof. univ. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, citat intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, nivelul de informare, de actiune si tratament continua sa fie scazute.

“In acelasi timp, desi in Romania avem programe nationale importante in domeniul cardiologiei, finantarea unora dintre acestea ramane in continuare sub nivelul optim. Numai in cazul hipertensiunii arteriale, cauza ce determina cele mai multe decese prin boli cardiovasculare in Romania si Europa (peste 62%), ignoranta si diagnosticarea tarzie pot fi legate direct de impactul devastator al bolii”, transmite SRC.

Cu toate ca intre 2001 si 2016 populatia Romaniei a scazut cu circa 12%, numarul total de decese prin boli cardiovasculare a scazut cu doar 7%. In oglinda, mortalitatea prin complicatiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% in acesti 15 ani. In cazul altor afectiuni (cardiopatie ischemica si boli cerebrovasculare) tendinta mortalitatii pe grupe de varsta tinde sa se reduca, dar in ceea ce priveste hipertensiunea, tendinta ramane constanta.

Continut educational:

Conform statisticilor, din aproximativ 7,4 milioane de romani 20% nu stiu ca sufera de hipertensiune si in consecinta nu se trateaza si se expun riscului de moarte prematura.

De Ziua Mondiala a Inimii marcata in fiecare an la data de 29 septembrie, Societatea Romana de Cardiologie incurajeaza fiecare roman sa fie eroul propriei inimi si al celor din jur.

Unul dintre cele mai simple si mai eficiente mesaje de preventie este cel sustinut de campania de informare asupra hipertensiunii arteriale a Societatii Romane de Cardiologie: ‘Mergi si masoara-si tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!’.

Etichete: societatea romana de cardiologie, src, boli cardiovasculare, dragos vinereanu

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Citu: Decizia privind redeschiderea scolilor – pe 2 februarie | Campania de vaccinare ar putea permite relaxarea

Peste 857.000 de persoane programate pentru vaccinarea anti-Covid in etapa a II-a

Expert francez: Aparitia noilor mutatii ale coronavirusului SARS-CoV-2 echivaleaza cu inceperea unei noi epidemii

Ministerul Sanatatii recomanda purtarea mastii de protectie si dupa administrarea celei de-a doua doze de vaccin

A sasea transa de vaccin Pfizer BioNTech, de peste 92.000 de doze, ajunge in Romania