Societatea Nationala de Medicina Familiei ia atitudine!

18/01/2016

Societatea Nationala de Medicina Familiei ia atitudine!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei-ia-atitudine/

snmfCe este prea mult, este prea mult! Societatea Nationala de Medicina Familiei a depus in data de 15 ianuarie 2016, un memoriu la Avocatul Poporului prin care atrage atentia asupra disfunctionalitatilor identificate in functionarea elementelor PIAS.

“Functionarea greoaie si desele perioade de avarii ale sistemelor informatice ale CNAS lovesc intregul sistem medical. Invalidarea zilnica a serviciilor acordate pacientilor nostri datorita multiplelor intervale de timp in care elementele PIAS nu functioneaza (toate sau pe rand!), afecteaza grav atat pacientii cat si cabinetele. “Erorile informatice” repetate realizeaza evidente beneficii pentru CNAS si reduc obligatiile de decontare catre furnizori, realizand pierderi constante pentru cabinete, ambulatorii, spitale ori alti furnizori de servicii medicale. Nimeni dintre cei care administreaza sistemul nu este facut raspunzator pentru erori, pentru nefunctionare, pentru timpul pierdut de pacienti cand nu putem sa le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se imputa ulterior retete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalam de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentatii CNAS drept minciuni ale medicilor sau metode prin care ne opunem implementarii sistemelor informatice, de a evita, interesat, ordinea!

Pacientii nu inteleg de ce sunt refuzati, rugati sa astepte sau sa revina atunci cand va merge sistemul. La televizor sunt informati de reprezentantii CNAS ca serviciile se pot acorda si offline, daca PIAS are dificultati tehnice. Cadrele medicale le spun ca daca PIAS nu merge, nu pot acorda servicii medicale fara plata pentru ca vor suporta ele costurile acelor servicii.

Medicii sunt prinsi intre ciocan si nicovala. Pe de o parte sunt presati sa acorde servicii medicale atunci cand sistemele nu functioneaza si sa riste sa nu fie platiti dar si sa plateasca integral contravaloarea serviciilor acordate de ei sau alti furnizori (medicamentele eliberate in farmacii, internarile realizate in spitale, analizele efectuate de laboratoare etc). Pe de alta parte sunt obligati de lege sa refuze acordarea serviciilor atunci cand PIAS nu functioneaza si sa fie sanctionati de casa de asigurari sau reclamati de pacienti. In oricare dintre aceste doua posibilitati pe care le au la dispozitie, relatia fireasca de incredere, empatie si preocupare pentru adevaratele probleme, dintre medic si pacienti este compromisa in buna masura!”

Memoriul complet, semnat de presedintele SNMF, Dr. Rodica Tanasescu, poate fi vazut AICI.

 

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

 1. Janel says:

  …c-asa-i omu’de la munte,cum te prinde…Da’pe matale cin’te pune,frate, sa mai stai acolo?!Hai la oras unde ai contract neconditionat cu CAS,ai si internet,trai nineaca!…De fapt,in comentariul colegului era un protest nu jeluire,da’daca n-ai pricepe la cap…Ma rog,in 15 ani poti pierde multe…

 2. mirela says:

  Mai nou, d-nul Chiurchea zice ca este ilegal sa trimiti pacientul dupa adeverinta, daca are card valid. O gramada de neasigurati nau card valid. dar nu numai atat. De ieri pana azi, amdepistat doua persoane, ambii tineri de cam 22 de ani, fara nici o legatura unul cu altul, ambii cu card valid. Nici unul nu avea in fapt asigurare, dar in SIUI figurau ca asigurati: unul pe PNS (perfect sanatos) si unul ca fiind elev, starea din 2014, si care a terminat scoala tot in 2014. Ce fac eu cu astia?Conform legii sunt asigrati. peste 2-3 ani, vine curtea de conturi, si zice ca n-au fost asigurati. Sa-i trimit dupa adeverinta, e ilegal. Sa le furnizez servicii, e tot ilegal…Noroc ca asti copii n-au vrut decat a le activez cardul….

 3. nacu alexandru says:

  Un medic de familie care face 170Km zilnic naveta,si care sta si se uita ca … la poarta noua la codurile de erori ce apar pe ecran si din care nu intelege nimic pentru ca a facut doar medicina ,devine ridicol cand incearca sa explice unor pensionari agricultori de ce nu poate sa le dea o reteta, bilet,etc.Halal sistem ,halal conducatori! Da io cu cine votez…hic.

  • CALATEAN says:

   stai si tu la tara sa vezi ce bine este sa mergi dupa masa sa validezi si sa faci retete ca nu merge sistemul.NU VA MAI CINTATI CEI CE FACETI NAVETA CA NU VA PUNE NIMENI.SI EU STAU INTR-UN VIRF DE MUNTE IZOLAT INDE NICI INTERNETUL NU FUNCTIONEAZA CUM TREBUIE SI CE SA FAC.STAU IN SAT DE 15 ANI.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: