Societatea Nationala de Medicina Familiei ia atitudine!

18/01/2016

Societatea Nationala de Medicina Familiei ia atitudine!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/societatea-nationala-de-medicina-familiei-ia-atitudine/

snmfCe este prea mult, este prea mult! Societatea Nationala de Medicina Familiei a depus in data de 15 ianuarie 2016, un memoriu la Avocatul Poporului prin care atrage atentia asupra disfunctionalitatilor identificate in functionarea elementelor PIAS.

“Functionarea greoaie si desele perioade de avarii ale sistemelor informatice ale CNAS lovesc intregul sistem medical. Invalidarea zilnica a serviciilor acordate pacientilor nostri datorita multiplelor intervale de timp in care elementele PIAS nu functioneaza (toate sau pe rand!), afecteaza grav atat pacientii cat si cabinetele. “Erorile informatice” repetate realizeaza evidente beneficii pentru CNAS si reduc obligatiile de decontare catre furnizori, realizand pierderi constante pentru cabinete, ambulatorii, spitale ori alti furnizori de servicii medicale. Nimeni dintre cei care administreaza sistemul nu este facut raspunzator pentru erori, pentru nefunctionare, pentru timpul pierdut de pacienti cand nu putem sa le oferim serviciile necesare, pentru pierderile financiare constante ale cabinetelor, pentru riscurile de a ni se imputa ulterior retete, trimiteri etc. Ba mai mult, toate aceste probleme pe care le semnalam de ani de zile sunt constant ignorate sau catalogate de reprezentatii CNAS drept minciuni ale medicilor sau metode prin care ne opunem implementarii sistemelor informatice, de a evita, interesat, ordinea!

Pacientii nu inteleg de ce sunt refuzati, rugati sa astepte sau sa revina atunci cand va merge sistemul. La televizor sunt informati de reprezentantii CNAS ca serviciile se pot acorda si offline, daca PIAS are dificultati tehnice. Cadrele medicale le spun ca daca PIAS nu merge, nu pot acorda servicii medicale fara plata pentru ca vor suporta ele costurile acelor servicii.

Medicii sunt prinsi intre ciocan si nicovala. Pe de o parte sunt presati sa acorde servicii medicale atunci cand sistemele nu functioneaza si sa riste sa nu fie platiti dar si sa plateasca integral contravaloarea serviciilor acordate de ei sau alti furnizori (medicamentele eliberate in farmacii, internarile realizate in spitale, analizele efectuate de laboratoare etc). Pe de alta parte sunt obligati de lege sa refuze acordarea serviciilor atunci cand PIAS nu functioneaza si sa fie sanctionati de casa de asigurari sau reclamati de pacienti. In oricare dintre aceste doua posibilitati pe care le au la dispozitie, relatia fireasca de incredere, empatie si preocupare pentru adevaratele probleme, dintre medic si pacienti este compromisa in buna masura!”

Memoriul complet, semnat de presedintele SNMF, Dr. Rodica Tanasescu, poate fi vazut AICI.

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile