SNMF: Sistemul informatic pentru medicii de familie in colaps total

Autor: FormareMedicala.ro, 11/06/2019
SNMF: Sistemul informatic pentru medicii de familie in colaps total

SNMF: Sistemul informatic pentru medicii de familie in colaps total

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-sistemul-informatic-pentru-medicii-de-familie-in-colaps-total/

Scrisoare deschisa
Catre Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, CNAS,

Medicii de familie din intreaga tara au ajuns la limita suportabilitatii

Numarul si complexitatea problemelor fundamentale cu care se confrunta sistemul medical sunt depasite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie incercand sa isi faca datoria.
Sistemele informatice pe baza carora ar trebui sa se stabileasca relatia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si beneficiar (pacientul roman) functioneaza cu sincope atat de mari incat mai curand se poate spune ca nu functioneaza.

Medicii de familie trebuie sa faca ture de noapte ca sa valideze documentele

Medicii de familie solicita imperativ rezolvarea problemelor informatice si adaptarea normelor de activitate la ritmul de functionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situatii se rasfrang in primul rand asupra pacientilor prin prelungirea timpului de asteptare.

Disfunctionalitatile sistemului creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic cat si in comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de max 72 de ore insa au fost situatii in care pe o perioada de 3 zile sistemul a functionat adunat 2-3 ore.

Multi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperand ca sistemul este mai accesibil in aceasta perioada a zilei. Tot in aceasta perioada a zilei medicii de familie incearca si daca au noroc reusesc sa faca raportarile lunare obligatorii catre CNAS.

 

Sistemul informatic a functionat de nota 0,33

Pentru ca semnalele intense transmise in ultimii ani despre aceasta situatie au ramas efectiv fara raspuns, medicii de familie au inceput luna trecuta, pe 10 Mai, o monitorizare interna a sistemului. Practic, medicii au acordat zilnic note functionarii sistemului. Spre surprinderea tuturor, sistemul a avut o aparenta revigorare in perioada imediat ulterioara lansarii publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prabusit lamentabil dupa o saptamana de la alegerile europarlamentare.

Graficul prezentat anterior arata modul in care practicienii din cabinetele de medicina de familie percep calitatea si functionalitatea sistemelor SIUI si PIAS. Astazi, exact la o luna de la lansarea monitorizarii, sistemul SIUI a obtinut media 0,33. Pentru a vedea nivelul de indignare si nemultumire ale medicilor de familie, va invitam sa consultati pagina FaceBook: @Comunicare-SNMF.

Cat a costat sistemul informatic?

Sistemul Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania; contractul a fost atribuit in luna aprilie 2012.
Contractul de servicii privind implementarea prescriptiei electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fara TVA, a fost atribuit in 2012 catre HP Romania.

In 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fara TVA, pe un contract in care SIVECO se angaja sa asigure mentenanta si suportul tehnic pentru softul care integreaza toate informatiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odata cu SIUI.

Pana in acest moment nicio persoana si nicio institutie nu au fost facute responsabile pentru modul ineficient in care au fost cheltuiti banii publici in acest proiect.

Birou Executiv SNMF

 

Cele mai noi stiri medicale:

» Toate stirile