SNMF si FNPMF nu dorm! Vocea incepe sa le fie auzita!

10/08/2017

SNMF si FNPMF nu dorm! Vocea incepe sa le fie auzita!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-si-fnpmf-nu-dorm-vocea-incepe-sa-le-fie-auzita/

Cele doua organizatii ale medicilor de familie, SNMF si FNPMF, intreprind de ani de zile demersuri la MS, CNAS si Ministerul de Finante pentru cresterea bugetului cabinetelor medicilor, acordarea unor facilitati acestei categorii profesionale.

O facilitate solicitata a fost renuntarea la impozitul pe venit. Se pare ca, in sfarsit, decidentii au inceput sa ne auda.

In 2015 si 2016 au avut loc intalniri la Ministerul de Finante si, printre alte masuri  solicitate care pot duce la cresterea venitului cabinetelor si implicit a medicilor, a fost renuntarea la impozitul pe venit.

Cerinta a fost reiterata si in Documentul de pozitie elaborat in 2015 si actualizat in 2017. La pag 31: “Facilitati fiscale: impozit pe venit ZERO si pentru medicii de familie sau cel mult 1% cum se aplica microintreprinderilor asa cum prevede Programul de Guvernare (capitolul resurse umane in sanatate, pag 75).” document prezentat, discutat si analizat la intalnirea din mai de la Palatul Parlamentului cu reprezentanti ai MS, Guvernului, Presedentiei, Senatului, Camerei deputatilor, Organizatii ale pacientilor si Presa.

http://www.snmf.ro/docs/Document_de_pozitie_MF_ian_%202017_actualizat_15_mai.pdf

Pe data de 07.08.2017, pe site-ul Ministerului de finante, s-a publicat Proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, unde, la art 60 (Scutiri de la plata impozitului pe venit), se propune introducerea unui nou aliniat prin care medicii, indiferent ca sunt salariati sau lucreaza in cabinete, sa fie scutiti de impozitul pe venit:

5. La articolul 60, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins: „5. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor precum si din activitati independente din exercitarea profesiei de medic, potrivit Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si ministrului finantelor publice.

http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/ProiectOrdonantaCodfiscal_08082017.pdf

Initiativa este corecta pentru ca, daca nu se face nimic, in cativa ani Romania va ramane fara medici. Sper ca celelalte categorii socio-profesionale, media, sa inteleaga DE CE se face acest lucru, sa nu atace acest demers, iar Legea sa fie aprobata.

Din punctul nostru de vedere, al celor doua organizatii, consideram ca este doar un prim pas care se face pentru intrarea in normalitate si ca eforturile facute, nu au fost in zadar.

 

Autor: Catalin Petrencic

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: