SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil

SNMF: Migratia masiva a medicilor de familie – un fenomen previzibil dar controlabil
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-migratia-masiva-a-medicilor-de-familie-un-fenomen-previzibil-dar-controlabil/
Bilantul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care da cu minus. Medicii de familie care asigura interfata dintre pacienti si sistemul national de sanatate pot spune ca au supravietuit unui an in care asistenta medicala primara pe care o reprezinta a fost neglijata, marginalizata si subfinantata.
Medicii de familie asteapta ca alocarea financiara in 2019 pentru segmentul de asistenta medicala pe care il acopera sa asigure deopotriva sumele necesare pentru cresterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investitiilor in echipamente si personal precum si cresterea cheltuielilor ca urmare a inflatiei. De asemenea, ei asteapta si o reparatie, cel putin partiala, a inechitatii fata de colegii lor din alte segmente ale sistemului national de sanatate.
Medicii de familie din Romania au functionat in 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decat in 2017, in conditiile in care colegii din unitatile sanitare de stat (medicina scolara, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finantari (salarii si bugete) marite cu pana la 100%. Cu toate acestea, startul discutiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF il considera esuat. In previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizeaza o crestere de sub 5 procente fata de anul trecut.
In aceste conditii si coroborat cu celelalte solicitari nerezolvate de guvernanti (debirocratizarea, protocoalele de prescriere, etc), SNMF apreciaza ca se va inregistra un nou val de nemultumire din partea profesionistilor din segmentul de asistenta medicala primara. Ingrijorator este, in acest context, faptul ca agentiile de recrutare a fortei de munca din domeniul medical anticipeaza ca in anul 2019 vom fi martorii unei migratii crescute a medicilor de familie.
SNMF isi exprima public dorinta de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecarui sistem public de sanatate, si implicit un echilibru in asistenta medicala primara. Pentru ca asa ceva sa poata fi pus in practica, medicii de familie au nevoie recunoasterea importantei si eficientei muncii lor, de sustinerea beneficiarilor directi – pacientii – si de sprijinul decidentilor – administratori ai sistemului medical si decidenti politici.
Dina Mergeani
Presedinte
Societatea Nationala de Medicina Familiei
Cele mai noi stiri medicale: