SNMF: Legea carantinei transforma pacientii si medicii de familie in victime ale lipsei de coerenta legislativa

24/07/2020
SNMF: Legea carantinei transforma pacientii si medicii de familie in victime ale lipsei de coerenta legislativa

SNMF: Legea carantinei transforma pacientii si medicii de familie in victime ale lipsei de coerenta legislativa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-legea-carantinei-transforma-pacientii-si-medicii-de-familie-in-victime-ale-lipsei-de-coerenta-legislativa/

Dupa mai mult de patru luni de pandemie Covid-19 in Romania, dupa doua luni de stare de urgenta si doua luni de stare de alerta, ne aflam intr-o situatie alarmanta, inacceptabila in ceea ce priveste controlul raspandirii infectiei cu SARS-CoV 2, transmite Biroul Executiv al Socetatii Nationale de Medicina Familie intr-un comunicat de presa.

“Pentru a fi functionala, nou-aparuta lege a carantinei necesita de urgenta acte normative subsecvente, aplicabile pandemiei de COVID 19, care sa clarifice situatiile susceptibile de a genera confuzie si a ingreuna activitatea personalului medical dar si situatia populatiei expusa pericolului de imbolnavire. In toate aceste luni de urgenta de sanatate publica, unele acte normative referitoare la controlul infectiei cu SARS-Cov 2 au avut prevederi care s-au contrazis unele cu altele si care nu au putut fi implementate”, se precieaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a semnalat in repetate randuri factorilor decizionali neconcordantele legislative si riscurile pe care acestea le genereaza. Doctorii spun au solicitat clarificari si au oferit solutii.

De asemenea, ei au cerut sa fie consultati cu privire la actele normative inainte de publicarea acestora in Monitorul Oficial. In lipsa consultarii directe, au aparut uneori noi prevederi legislative care nu au solutionat problemele semnalate.

Exemple de situatii prevazute de noua lege a carantinei care trebuie urgent clarificate:

• parcursul pacientilor identificati pozitivi la testare COVID si care nu ajung sa fie izolati conform legii;
• pacientii COVID pozitiv simptomatici care refuza internarea despre care nu se stie: o cine este medicul curant?

o Cine stabileste si urmareste schema terapeutica?
o Cine monitorizeaza pacientul?
o Cum se elibereaza concediu medical la acesti pacienti deoarece este vorba de boala infecto-contagioasa de grup A pentru care medicul de familie nu poate elibera concediu medical pe cod 05 in lipsa unor documente doveditoare.

• pacientii COVID pozitiv asimptomatici care refuza internarea;
• situatia colocatarilor gospodariei contactului direct – conform actualei legi contactul direct se izoleaza, dar nu exista precizari referitoare la ceilalti membri ai familiei/gospodariei unde acesta se izoleaza, daca sunt obligati sau se pot carantina benevol si daca primesc concediu medical si in baza carui document;
• situatia concediilor medicale pentru persoanele izolate/carantinate la domiciliu:

o Conform noii legi a carantinei, pentru perioada 02.07.2020-20.07.2020 este nevoie de certificat emis de DSP pentru eliberarea concediului de carantina, insa unele DSP-uri refuza sa elibereze astfel de documente;
o Care este modalitatea de eliberare a concediilor medicale pentru pacientii izolati in perioada cand izolarea se realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere, dar care conform noii legi au nevoie tot de certificat de la DSP?

• accesul medicilor de familie la rezultatele pacientilor testati, pentru a putea sa comunice si sa emita recomandari in comunitate.

“Toate aceste neclaritati, impreuna cu lipsa de colaborare a DSP-urilor (institutii care reprezinta MS in teritoriu) cu medicii de familie, vor avea ca rezultat pierderea controlului raspandirii bolii si imposibilitatea respectarii drepturilor pacientilor Ia concedii medicale pentru perioadele de carantina/izolare. Concomitent cu aceste masuri trebuie asigurata masurilor de prevenire a raspandirii bolii.”, mai transmit reprezentantii SNMF.

Astfel, acestia insista asupra importantei consultarii medicilor practicieni inainte de legiferarea unor acte normative pe care acestia ar trebui sa le aplice in practica de zi cu zi.

Medicii de familie mai spun ca “s-a dat uitarii faptul ca, in urma cu ani, atunci cand rata vaccinarii era mult sub limitele admise, situatia a fost mult ameliorata prin implementarea recomandarilor facute de reprezentanti ai SNMF, care cunosteau problemele reale legate de vaccinare”.

Societatea Nationala de Medicina Familiei atrage atentia ca este esential sa existe proceduri clare de abordare a tuturor situatiilor, sa existe deschidere pentru adaptarea prevederilor atunci cand o situatie particulara impune acest lucru. In plus, se mai precizeaza ca este obligatoriu sa se asigure cai de comunicare functionale intre structurile implicate.

“Solicitam revizuirea actualei legislatii in regim de urgenta, tinand cont de recomandarile medicilor practicieni! Drepturile si siguranta pacientilor sunt mai presus de ratiuni politice”, mai scrie in comunicatul semnat de Biroul executiv al SNMF.

Etichete: legea carantinei, izolare la domiciliu, monitorizare pacient covid, medicii de familie, snmf

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: