SNMF & FNPMF: Practica profesiei a ajuns o cursa cu obstacole

23/03/2016

SNMF & FNPMF: Practica profesiei a ajuns o cursa cu obstacole

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-fnpmf-practica-profesiei-a-ajuns-o-cursa-cu-obstacole/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), in calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, au decis sa atraga si pe alte cai legale atentia la situatia grava existenta la nivelul asistentei medicale primare, dar si a intregului sistem medical.

Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic si riscant, cu legi ambigui, softuri gratuite dar nefunctionale, imputari abuzive si aberante, practic o cursa cu obstacole si cu o finantare la limita subzistentei cabinetelor.

Am elaborat in ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la MS, la Guvern. Sustinerea asistentei medicale primare s-a manifestat insa numai in discursuri. In realitate suntem discriminati prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii tarii si suntem angajatori pentru 20 000 de asistente medicale. Ne ingrijim de nevoile medicale de baza ale pacientilor si reprezentam, de regula, singura asistenta medicala la care pacientii nostri au acces. Cu toate acestea,  ingradirile trasate in Contractul-Cadru impus de CNAS, nu ne permit sa le oferim lucruri elementare, investigatii si medicamente uzuale, tratamente pe care orice tara civilizata le considera cheia de bolta a sistemului de sanatate.

Pacientii nostri nu mai trebuie purtati pe drumuri si trebuie sa beneficieze de drepturile elementare necesare ingrijirii sanatatii, drepturi pentru care toti platim. In plus, sistemul penalizeaza mii de medici prin birocratie si obssia controlului, in timp ce adevaratii hoti scapa nepedepsiti.

Medicina de familie este baza sistemului de sanatate. Fara noi restul sistemului va ajunge in colaps. Ne dorim o tara europeana, in care oficialitatile de rang inalt se trateaza la Viena sau Istanbul in timp ce romanul obisnuit moare din cauza lipsurilor si sufera asteptand pe holuri din cauza unui server al CNAS?

Astazi expunem toate motivatiile si argumentele noastre. Joi vom demonstra pasnic in fata Ministerului Sanatatii pentru drepturile noastre. Vineri are loc AG a FNPMF, iar sambata are loc sedinta Senatului SNMF. Atunci vom decide daca se va semna acest contract injositor si discriminator.
              
Principalele motive pentru care protestam sunt:
1.   Ingradirea unei accesibilitati optimale a pacientilor la serviciile medicale datorita deficientelor multiple ale sistemului informatic al CNAS, mai ales de la intrarea in functiune a Cardului de sanatate.
2.   Finantarea deficitara a sistemului medical romanesc si implicit a asistentei medicale primare (medicinii de familie)
3.   Disfunctionalitati si birocratie excesiva in toate sectoarele sistemului medical
4.   Neplata conform contractului a serviciilor medicale/imputari nejustificate in sectorul medicinii de familie – mai ales datorate multiplelor erori ale sistemului informatic.
5.   Suprasarcini administrative si restrictionari economice in activitatea medicala a medicului de familie, a carui profesie a incetat sa mai fie considerata si respectata drept profesie liberala.
6.   Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei sistemului medical.
7.   Impunerea unui contract injositor, care va genera distrugerea cabinetelor individuale de medicina familiei in Romania, impreuna cu noile conditii impuse prin intrarea in vigoare a noului Cod Fiscal (imensa majoritate a cabinetelor de medicina familiei sunt cabinete medicale individuale).
8.   Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie in ceea ce priveste legislatia specifica activitatii lor.
 
Solicitam:
1.   Cresterea procentului din PIB alocat sanatatii la minimum 6% si cresterea alocarii procentului alocat din FNUASS la 12% pentru Asistenta medicala primara (AMP).
2.   Recunoasterea dreptului de negociere a organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislatia care le reglementeaza activitatea si consultarea reala a profesionistilor din sanatate la elaborarea acesteia.
3.   Retragerea de la publicare a Contractului cadru 2016-2017 si prelungirea actualului contract pana la elaborarea unuia nou convenabil pentru ambele parti, bazat pe respect, demnitate, comunicare intre parti.
4.   Gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical
5.   Legislatie specifica impotriva agresivitatii asupra cadrelor medicale, aplicabila si in medicina familiei
 

Presedinte FNPMF                                                                                 Presedinte SNMF
Dr. Doina Mihaila                                                                             Dr. Rodica Tanasescu

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: