SNMF face un apel catre viitorii decidenti: Va rugam sa tineti cont de greselile trecutului apropiat si sa nu le repetati

14/12/2020
SNMF face un apel catre viitorii decidenti: Va rugam sa tineti cont de greselile trecutului apropiat si sa nu le repetati

SNMF face un apel catre viitorii decidenti: Va rugam sa tineti cont de greselile trecutului apropiat si sa nu le repetati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-face-un-apel-catre-viitorii-decidenti-va-rugam-sa-tineti-cont-de-greselile-trecutului-apropiat-si-sa-nu-le-repetati/

In asteptarea desemnarii unui prim-ministru si a unui ministru al Sanatatii, SNMF a lansat un apel catre viitorii demnitari sa ia act de bunele intentii ale medicilor de familie in contextul in care pandemia de COVID-19 a erodat relatia dintre autoritati si corpul profesional al medicilor din reteaua primara.

Stimate Domnule viitor Prim-Ministru
Stimate Domnule viitor Ministru al Sanatatii

Traversam vremuri grele, in care fiecare cadru medical este un ostas de neinlocuit in lupta impotriva pandemiei, si noi am fost pe baricade tot timpul, fara pauze sau concedii. Veti fi generalii unor intregi armate. Este benefic sa ai pe campul de lupta armate pe care nu le vrei si pe care le desconsideri? Armate care din perspectiva generalului sa nu existe chiar daca au grija de populatia generala, de infectati si neinfectati, de sanatosi sau de bolnavi cu alte boli decat COVID-19? Am trait in ultimele noua luni cea mai umilitoare perioada din existenta noastra ca medici. Am fost desconsiderati sistematic. Am fost neglijati si mintiti. Oare de ce? Pentru simplu fapt ca suntem medici de familie?

Pentru simplu fapt ca ingrijim si pacientii non-COVID? Pentru simplu fapt ca reducem presiunea pe prea putinele spitale non-COVID ramase?

Nu am existat cand am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protectie. Nu am existat nici cand s-a pus problema sporului de risc pentru conditii deosebite, desi riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decat la restul populatiei.

Mai mult, ca sa dovedim ca ne-am facut datoria, a fost nevoie sa furnizam liste cu pacienti care au fost suspecti cu infectie COVID-19, ca si cum toti acei pacienti nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situatii de doua ori.

Le-am trimis si a doua oara, doar ca sa mai ingrosam stivele de raportari.
Au fost emise in aceasta perioada si cate trei sau patru acte normative pe zi. Am incercat sa le deslusim, sa le armonizam si am semnalat de fiecare data cand erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate in practica de zi cu zi.

Am semnalat erori in procesul de control al pandemiei si niciodata nu ne-au fost luate in seama observatiile. Noi si pacientii eram singurii vinovati care incurcam marsul triumfal al unor reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai altor autoritati.

Multe legi si ordonante emise nu respecta spiritul Constitutiei si sunt utile doar pentru a ne pedepsi si, mai mult de atat, zadarnicesc eforturile care se fac pentru ingrijirea corecta a pacientilor.

Am cerut Domnului Presedinte sa medieze relatia dintre noi si Ministrul Sanatatii. Rezultatul? O intalnire formala, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate.

Ocuparea functiei de Ministru al Sanatatii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienti si profesionisti, deopotriva. Ministrul Sanatatii este primul care trebuie sa cunoasca importanta fiecarei specialitati medicale in functionarea optima a sistemului sanitar. Nu poti fi ministru doar pentru o boala, fie ea si COVID-19, nu poti fi ministru doar pentru anumite specialitati medicale.

Medicina de familie exista independent de marginalizarea decidentilor, este dedicata tuturor, este alaturi de fiecare cetatean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidenta, intreaga populatie are nevoie de medicii de familie, se bazeaza pe acestia si ii apara atunci cand e nevoie, chiar daca doar prin vot.

Stimati viitori conducatori, suntem baza sistemului sanitar si vom fi intotdeauna alaturi de pacientii nostri. Ca viitori generali ai armatei din care si noi facem parte, va rugam sa tineti cont de greselile trecutului apropiat si sa nu le repetati. Un CUVANT este un OM.

Biroul Executiv al SNMF

Etichete: societatea nationala de medicina familie, medicul de familie, asistenta medicala primara, snmf

 

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Enache veturia says:

    Este un mesaj prea lung si prea tanguitor . Nu trebuie sa cersim nimic, nu trebuie sa uitam ca ne facem datoria,iar riscul la care sunt expusi face parte din meseria noastra.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: