SNMF despre Dezbaterea Publica organizata ieri, 16 martie, la sediul Ministerului Sanatatii

17/03/2015

SNMF despre Dezbaterea Publica organizata ieri, 16 martie, la sediul Ministerului Sanatatii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-despre-dezbaterea-publica-organizata-ieri-16-martie-la-sediul-ministerului-sanatatii/

DEZBATERE SNMF-MSMinisterul Sanatatii a organizat ieri, 16 martie 2015, in sala de consiliu, la solicitarea Societatii Nationale de Medicina Familiei o dezbatere publica privind proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.

La dezbaterea publica s-au inscris la cuvant peste 370 de vorbitori, majoritatea medici de familie din toata tara. Au fost prezenti reprezentanti ai CNAS condusi de presedintele acesteia, reprezentantii MS condusi de Ministrul Secretar de Stat Tucmeanu, reprezentati al SNMF, medici de familie, reprezentanti ai altor furnizori de servicii medicale din sistem, reprezentanti ai presei.

Reprezentantii medicilor de familie au atras atentia asupra problemelor pe care le ridica acest proiect de contract, motivand cu argumente pentru fiecare dintre acestea respingerea lor si a proiectului ca intreg.

SNMF a solicitat retragerea proiectului de pe paginile de web ale CNAS si MS, precizand ca este momentul sa pastram prevederile actualului contract care se deruleaza legal pana la sfarsitul anului 2015, urmand ca, dupa introducerea cardului si urmarirea efectelor acestuia, cu inregistrarea corecta a serviciilor medicale, sa se poata efectua un studiu de impact, sa se fundamenteze eventuale modificari si sa se aseze la masa dialogului toti reprezentantii decidentilor si ai furnizorilor de servicii medicale, pentru a construi impreuna un contract viabil.

Datorita numeroaselor luari de cuvant, desi s-a solicitat o parere din partea CNAS, la finalul discutiilor nu au mai existat comentarii.

Dupa finalul dezbaterii, a avut loc o intalnire intre reprezentantii medicilor de familie si Ministrul Sanatatii, domnul Nicolae Banicioiu si presedintele CNAS, domnul Vasile Ciurchea. Reprezentantii medicilor de familie au reluat argumentele cu care sunt combatute modificarile propuse in noul proiect, demonstrand necesitatea retragerii propunerilor din proiect.

Argumentele si exemplele aduse au convins decidentii in ceea ce priveste mentinerea raportului intre PC si PS si pastrarea Comisiilor mixte dar nu  am gasit un punct de vedere comun privind pastrarea limitei minime de 800 de pacienti pentru un cabinet medical si a numarului optim de 1800 pacienti pentru un medic.

Acesta este un punct asupra caruia CNAS nu doreste sa isi modifice pozitia, in ciuda numeroaselor noastre argumente.
Reprezentantii SNMF au acceptat sa continue marti discutiile, la sediul CNAS.

Tot astazi, SNMF a trimis o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Cancelaria Primului – Ministru, Ministrul Sanatatii, Comisiile de Sanatate ale Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela

Pfizer: A treia doza de vaccin produce de 5 ori mai multi anticorpi impotriva variantei Delta

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a lansat Ghidul asiguratului