SNMF: Declaratie de presa

Adriana Pavel 13/02/2015

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) isi manifesta nedumerirea fata de afirmatiile recente ale oficialilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind cardul de asigurat.

SNMF doreste sa aduca urmatoarele clarificari:

1. Conform legii, cardul poate fi activat dupa 1 februarie de catre orice furnizor de servicii medicale aflat in contract cu casele de asigurari, cu ocazia solicitarii unui serviciu medical, nu numai de catre medicii de familie. Consideram normal sa fie evitate deplasarile inutile ale pacientilor pentru activarea cardurilor.

2. Blocarea (si respectiv deblocarea) cardurilor este o problema serioasa, consumatoare de timp si care poate sa apara la orice furnizor de servicii medicale, in spital, in ambulator, la medicul de familie etc. Asadar, solicitam CNAS sa gaseasca solutii tehnice simple si putin cronofage pentru deblocare. Este necesar ca orice furnizor in contract cu casele de asigurari sa poata debloca cardul daca apar astfel de probleme. Ar fi absurd sa plimbam pacientii pentru deblocare intre alti furnizori si medicul de familie si sa ingradim accesul la serviciile necesare!

3. Este inacceptabil scenariul prezentat de CNAS, in care medicul este cel care va fi obligat sa consume din timpul consultatiei medicale de care pacientul are nevoie, pentru a apela telefonic un help-desk, pentru a obtine un ticket si pentru a scrie e-mailul cu datele cardului blocat catre serviciul de asistenta tehnica a cardului, chiar daca acest sistem de help-desk va fi centralizat dupa 1 aprilie!

4. Desi CNAS afirma ca orice furnizor poate activa cardurile, deci si debloca, este nevoie ca CNAS sa implementeze si din punct de vedere tehnic aceste lucruri. Deocamdata, desi au trecut deja doua saptamani de la 1 februarie, doar aplicatia CNAS pentru medicii de familie permite activarea si deblocarea cardurilor. Respectul pentru timpul pacientilor si al medicilor trebuie sa fie o prioritate a CNAS.

5. Pentru a facilita acceptarea si intelegerea de catre populatie a acestui proiect care devine obligatoriu de la 1 mai, informarea pacientilor trebuie facuta de catre CNAS corect, coerent, repetat si cu afirmatii corespunzatoare legislatiei in vigoare.

Președinte SNMF
Dr. Rodica Tanasescu

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

1 Comentarii

  1. Pistol Irina says:

    Sper sa functioneze net-ul si in comuna mea. Pina la 1 mai.Deocamdata lucram off-line si ne validam la oras.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Sectia de Pediatrie a Spitalului din Nehoiu se va inchide dupa ce singurul medic specialist se va pensiona

Accesati un chestionar despre nutritie, stil de viata sanatos si suplimentele alimentare si puteti castiga premii