SNMF: Declaratie de presa

13/02/2015

SNMF: Declaratie de presa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-declaratie-de-presa/

snmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) isi manifesta nedumerirea fata de afirmatiile recente ale oficialilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate privind cardul de asigurat.

SNMF doreste sa aduca urmatoarele clarificari:

1. Conform legii, cardul poate fi activat dupa 1 februarie de catre orice furnizor de servicii medicale aflat in contract cu casele de asigurari, cu ocazia solicitarii unui serviciu medical, nu numai de catre medicii de familie. Consideram normal sa fie evitate deplasarile inutile ale pacientilor pentru activarea cardurilor.

2. Blocarea (si respectiv deblocarea) cardurilor este o problema serioasa, consumatoare de timp si care poate sa apara la orice furnizor de servicii medicale, in spital, in ambulator, la medicul de familie etc. Asadar, solicitam CNAS sa gaseasca solutii tehnice simple si putin cronofage pentru deblocare. Este necesar ca orice furnizor in contract cu casele de asigurari sa poata debloca cardul daca apar astfel de probleme. Ar fi absurd sa plimbam pacientii pentru deblocare intre alti furnizori si medicul de familie si sa ingradim accesul la serviciile necesare!

3. Este inacceptabil scenariul prezentat de CNAS, in care medicul este cel care va fi obligat sa consume din timpul consultatiei medicale de care pacientul are nevoie, pentru a apela telefonic un help-desk, pentru a obtine un ticket si pentru a scrie e-mailul cu datele cardului blocat catre serviciul de asistenta tehnica a cardului, chiar daca acest sistem de help-desk va fi centralizat dupa 1 aprilie!

4. Desi CNAS afirma ca orice furnizor poate activa cardurile, deci si debloca, este nevoie ca CNAS sa implementeze si din punct de vedere tehnic aceste lucruri. Deocamdata, desi au trecut deja doua saptamani de la 1 februarie, doar aplicatia CNAS pentru medicii de familie permite activarea si deblocarea cardurilor. Respectul pentru timpul pacientilor si al medicilor trebuie sa fie o prioritate a CNAS.

5. Pentru a facilita acceptarea si intelegerea de catre populatie a acestui proiect care devine obligatoriu de la 1 mai, informarea pacientilor trebuie facuta de catre CNAS corect, coerent, repetat si cu afirmatii corespunzatoare legislatiei in vigoare.

Președinte SNMF
Dr. Rodica Tanasescu

1 Comentarii

  1. Pistol Irina says:

    Sper sa functioneze net-ul si in comuna mea. Pina la 1 mai.Deocamdata lucram off-line si ne validam la oras.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

CJAS Hunedoara aloca fonduri mai mari pentru toate unitatile sanitare din judet

SRI: Nivel scazut de securitate cibernetica a spitalelor din Romania

Medicii sunt pregatiti pentru valul patru (Prefectul Capitalei)

Noile reglementari in modul de acordare a concediilor medicale, in vigoare din 1 august 2021

CDC: Varianta Delta a SARS-CoV-2, la fel de contagioasa ca varicela