SNMF considera sfidatoare atitudinea CNAS

04/12/2017

SNMF considera sfidatoare atitudinea CNAS

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-considera-sfidatoare-atitudinea-cnas/

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) considera sfidatoare atitudinea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) de a afisa in transparenta decizionala un proiect de Contract-Cadru 2018-2019, inainte de finalizarea activitatii grupului de lucru constituit de excelenta sa, Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose.
 
Grupul de lucru a fost creat luni, 20 noiembrie la Guvern, din reprezentanti ai CNAS, Ministerului Sanatatii, Ministerului Consultarii Publice si Dialogului Social, Ministerului Finantelor Publice, SNMF, FNPMF – membre ale Coalitiei Solidari pentru sanatate – cu scopul identificarii tuturor modificarilor legislative necesare pentru cresterea accesului pacientilor la servicii de calitate si asigurarea realizarii in bune conditii a serviciilor din asistenta medicala primara.
 
Precizam ca am identificat cea mai mare parte a modificarilor legislative necesare, astfel incat problemele reclamate de medici si pacienti prin numeroasele luari de pozitie, pichetarea sediilor prefecturilor si caselor de asigurari de sanatate judetene si in manifestatia publica din Piata Victoriei din 15 noiembrie sa fie remediate in contractul-cadru viitor.

Din pacate, sesiunile de discutii de la sediul CNAS din perioada 20-23 noiembrie nu s-au finalizat cu includerea lor intr-un viitor contract cadru care sa reflecte nevoilor si asteptarile medicilor si pacientilor. Cu toate ca am fost acceptati la discutii cu propriul nostru draft de Contract-cadru, o parte esentiala din propunerile noastre nu au fost acceptate de reprezentantii CNAS, urmand ca discutiile sa continue dupa medierea Prim-ministrului.

Consideram atitudinea CNAS, de afisare in transparenta decizionala in aceasta etapa a proiectului de Contract-cadru, drept o sfidare la adresa pacientilor, a medicilor si a atitudinii de deschidere spre dialog si remediere manifestata de Prim-ministrul Mihai Tudose prin crearea grupului de lucru.
 
In acelasi timp, CNAS demonstreaza inca o data ca nu doreste sub nicio forma accesul pacientilor la servicii adecvate de asistenta medicala primara!
 
Facem apel pe aceasta cale, la noul presedinte la CNAS, domnul Laurentiu Teodor Mihai, de a se implica personal in dialogul cu medicii de familie si a corecta in urmatoarele doua saptamani disfunctionalitatile aduse la cunostinta de medici si pacienti.

In acest sens, atasam acestui comunicat, procesul verbal care consemneaza o dezbatere de peste 40 de ore, timp in care pacientii nostri au asteptat in zadar la usile cabinetelor noastre imbunatatirile pe care ne-au mandatat sa le cerem de la autoritati.
Proces verbal asistenta primara, AICI.
              
Vcepresedinte FNPMF                                                    Presedinte SNMF
Dr. Marina Pircalabu                                                Dr. Rodica Tanasescu

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: