SNMF atrage atentia ca este momentul potrivit pentru ca vaccinarea antigripala sa inceapa

18/10/2017
SNMF atrage atentia ca este momentul potrivit pentru ca vaccinarea antigripala sa inceapa

SNMF atrage atentia ca este momentul potrivit pentru ca vaccinarea antigripala sa inceapa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-atrage-atentia-ca-este-momentul-potrivit-pentru-ca-vaccinarea-antigripala-sa-inceapa/

Societatea Nationala de Medicina Familiei doreste sa informeze medicii, pacientii dar si autoritatile ca, in conformitate cu recomandarile internationale, este momentul cel mai potrivit de a incepe vaccinarea antigripala.

Gripa este o boala care poate evolua clinic de la forme medii la severe, caracteristica fiind alterarea starii generale si contagiozitatea crescuta reprezentand o cauza semnificativa de morbiditate si mortalitate. Ea apare la nivel global afectand anual 10-15% din populatie. Cu toate ca se raspandeste rapid in randul copiilor, adolescentilor si adultilor tineri, numarul cel mai mare de decese apare la varstnici.

Cea mai eficienta masura de a preveni aparitia gripei dar mai ales de a preveni decesele, o reprezinta vaccinarea anuala, aceasta contribuind la reducerea numarului de cazuri in populatie, la reducerea incidentei complicatiilor severe precum si a deceselor.

Vaccinul gripal este folosit de peste 60 de ani, iar eficacitatea acestuia este variabila, corespondenta antigenica (tulpina virala gripala circulanta si cea din compozitia vaccinului) fiind unul dintre factorii care se coreleaza direct proportional. Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de limitare a raspandirii gripei si de a preveni decesele.

Pana de curand, In Romania a fost disponibil doar vaccinul gripal trivalent care contine doua tulpini ale virusului de tip A (H1N1 si H3N2) si o tulpina apartinand uneia dintre liniile antigenice ale virusului gripal de tip B. Tulpinile apartinand virusului gripal de tip B reprezinta in medie 23% dintre tulpinile virale gripale circulante.
 
Exista doua linii antigenice ale virusului de tip B (Yamagata si Victoria) care circula concomitent in populatie, una dintre linii antigenice fiind in mod normal dominanta.

Protectia incrucisata intre cele doua linii antigenice este foarte mult limitata, ceea ce poate duce la o reducere a eficacitatii vaccinului in cazul absentei corespondentei dintre tulpinile din liniile antigenice ale virusului de tip B prezente in vaccin fata de cele circulante. Acest fapt se traduce prin o scadere mai redusa a  numarului spitalizarilor si al deceselor determinate de gripa la nivelul populatiei alaturi de o influentare majora a poverii bolii din punct de vedere socioeconomic.

In baza datelor obtinute la nivel global si european, este evident faptul ca prevalenta virusurilor de tip B variaza semnificativ de la un sezon la altul si de la o regiune la alta, fiind dificila prezicerea liniei antigenice tip B care va circula predominant in fiecare sezon.
 
Aparitia vaccinului gripal tetravalent reprezinta o evolutie naturala a vaccinului gripal in concordanta cu provocarile generate de evolutia virusurilor gripale, similara cu trecerea in anul 1977 de la vaccinul gripal bivalent la cel trivalent. Recomandarile actuale ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) propun includerea tulpinilor din ambele linii antigenice ale virusului de tip B in cadrul unui vaccin gripal tetravalent.

Vaccinul gripal tetravalent, autorizat pentru prima data in anul 2013, poate imbunatatii protectia impotriva virusurilor gripale circulante, ceea ce poate creste eficacitatea vaccinarii antigripale. Centrul European de Preventie a Bolilor (ECDC) se asteapta ca vaccinul gripal tetravalent sa inlocuiasca vaccinul gripal tetravalent.
 
Din acest motiv,  Societatea Nationala de Medicina Familiei atrage atentia ca este momentul cel mai potrivit pentru ca vaccinarea antigripala sa inceapa. In acelasi timp, recomanda populatiei si medicilor sa ia in considerare si utilizarea vaccinului gripal tetravalent, datorita unei acoperiri largite fata de tulpinile gripale circulante. Vaccinul gripal tetravalent poate sa creasca eficacitatea vaccinarii antigripale si sa intareasca increderea medicilor, farmacistilor si a publicului larg in vaccinarea antigripala.

In acest sezon sunt disponibile in Romania atat vaccinul gripal trivalent cat si vaccinul gripal tetravalent, ambele vaccinuri se recomanda a fi folosite pana la efectuarea unei tranzitii complete catre cel tetravalent, cu mentiunea ca vaccinul care asigura  simultan protectie impotriva tulpinilor virale B apartinand celor doua linii antigenice este cel tetravalent.

Societatea Nationala de Medicina Familiei pune la dispozitia tuturor medicilor indiferent de specialitate, un curs online gratuit despre gripa, creditat de Colegiul Medicilor din Romania cu 10 puncte de Educatie Medicala Continua, disponibil pe site-ul formaremedicala.ro
 
Biroul de presa SNMF

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: