Situatiile in care rapelul cu vaccinul AstraZeneca se anuleaza si rolul medicului de familie

09/04/2021
Situatiile in care rapelul cu vaccinul AstraZeneca se anuleaza si rolul medicului de familie

Situatiile in care rapelul cu vaccinul AstraZeneca se anuleaza si rolul medicului de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/situatiile-in-care-rapelul-cu-vaccinul-astrazeneca-se-anuleaza-si-rolul-medicului-de-familie/

Socul anafilactic si aparitia unui eveniment trombotic sunt reactii adverse care reprezinta contraindicatii pentru a doua doza de AstraZeneca, potrivit medicului Valeriu Gherghita, presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

“Socul anafilactic este o contraindicatie absoluta pentru a face cea de-a doua doza, daca la prima doza dezvolti aceasta reactie alergica severa, si aparitia unui eveniment trombotic. Daca dupa prima doza se face, apare, se raporteaza acest eveniment trombotic, care va fi confirmat in urma analizei acelei reactii adverse, confirmarea insemnand confirmare medicala, atunci sigur ca se face, in urma investigatiilor medicale, se va da aceasta recomandare ca la socul anafilactic, deci procedura este similara”, a declarat medicul Valeriu Gheorghita, intr-o conferinta de presa.

Potrivit Agerpres, intrebat in functie de ce criterii se va lua decizia efectuarii rapelului cu un alt vaccin, el a raspuns:

“Este o discutie pe care am avut-o astazi in cadrul grupului de lucru cu expertii. Se considera ca aparitia acestor evenimente trombotice are un substrat imunologic, adica este o reactie a organismului nostru care dezvolta o reactie inflamatorie exacerbata si substratul, practic, este mediat imunologic. (…) Se analizeaza, se va analiza punctual oportunitatea continuarii vaccinarii, in primul rand, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim. Dar, in acest caz, se vor lua in discutie urmatoarele aspecte: daca exista sau nu un substrat identificat in cazul respectiv, daca persoana respectiva are un risc individual crescut de a dezvolta COVID-19 si eventual o forma severa si complicatii in cazul in care ar face infectia cu SARS-CoV-2 si toate aceste lucruri, ca orice decizie medicala, se va pune in balanta riscul versus beneficiu. Deci, este o analiza individualizata, nu este o recomandare care sa vizeze toate cazurile, ci se va face individualizat, tocmai ca sunt cazuri extrem de rare si fiecare persoana poate sa aiba un anumit profil de factori identificabili de risc”.

Conform sursei citate, seful CNCAV a precizat ca medicul de familie este suveran intr-o decizie medicala.

“Medicul este suveran intr-o decizie medicala, cunoscand istoricul pacientului, cunoscand si identificand indicatiile si contraindicatiile oricarui tip de abordare medicala, inclusiv vaccinarea. Desigur ca fiecare decide, punand in balanta istoricul medical al pacientului, beneficiile, riscurile si asa mai departe. Da, medicul va lua aceasta decizie, pe baza datelor actuale”, a mai explicat Valeriu Gheorghita.

Totodata, el a mai adaugat ca sunt peste 3.000 de medici de familie care si-au aratat, in prima etapa, disponibilitate de implicare in campania de vaccinare anti-Covid si se astepta ca acest numar sa creasca.

Etichete: rapel vaccin, rapel astrazeneca, rolul medicului de familie in vaccinarea anti-covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: