Situatia cazurilor de cancer osos la copii in Romania

07/10/2013

Situatia cazurilor de cancer osos la copii in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/situatia-cazurilor-de-cancer-osos-la-copii-in-romania/

Copiii diagnosticati cu cancer osos ating anual cifra de 40 de cazuri, conform precizarilor prof.dr. Gheorghe Burnei, presedintele Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatrici. Diagnosticarea la timp a formelor de cancer osos este deosebit de importanta, avand in vedere ca rata de supravietuire la copiii diagnosticati tarziu este de 13%, in timp ce la copiii endoprotezati este de 64%.

Diagnosticarea precoce la copiii cu forme de cancer osos

In perioada 1995-2013, 103 copii cu tumori osoase maligne au beneficiat de tratament in sectia de chirurgie si ortopedie pediatrica a Spitalului Marie Curie.

“In clinica noastra se prezinta anual 20 de cazuri; dintre acestea, sapte sau cel mult 12 ar trebui operate, restul se prezinta tardiv, nu mai ajung sa fie reprotezate pentru ca se face amputatie. Ajung tarziu din cauza lipsei de educatie, a unei lipse de organizare a sistemului, lipsa de cunostinte din cadrul centrelor judetene”, a precizat prof.dr.Gheorghe Burnei.

Diagnosticarea precoce este esentiala si pentru ca tratamentul copiilor diagnosticati cu cancer osos poate sa fie foarte costisitor. O proteza pentru copiii cu cancer osos variaza intre 60.000 de euro si 14.000 de euro, conform precizarilor prof.dr.Gheorghe Burnei.

Programe speciale pentru tratamentul copiilor cu cancer osos

In prezent, exista 3 spitale care fac endoprotezari modulare: 2 in Bucuresti si unul in Iasi.

In viitor, se doreste crearea unor noi centre pentru asigurarea asistentei medicale copiilor cu cancer osos in partea de sud a tarii, Dobrogea-Muntenia-Oltenia, in vestul tarii, in Transilvania, in Moldova.

Programul de subventionare in tratamentul copiilor cu cancer osos

Cristian Busoi, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a precizat ca bugetul alocat in acest an programului de ortopedie a crescut ca si alocarea de bani pentru endoproteze.

“Pentru endoproteze, cel putin pentru Spitalul Marie Curie, pentru acest an sunt deja alocati 300.000 de lei, pentru endoproteze tumorale urmand ca in zilele urmatoare o suplimentare de cel putin atat sa poata veni, fiind deja fila de buget la CASMB”, a precizat Cristian Busoi.

Cu toate acestea, Seful Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatrici a precizat ca programul de protezare este unul deficitar.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Radu Ganescu: Siguranta pacientului, un subiect uitat o lunga perioada de timp

Medicii din centrele de vaccinare isi primesc salariile restante din august

CMR cere eforturi din partea tuturor factorilor pentru a asigura nasteri in siguranta

Citu, despre certificatul verde Covid: Chiar nu este nicio discriminare

Dr. Catalina Poiana: Am ales profesia de medici pentru ca punem pacientul mai presus de orice