Sistemul de sanatate din Romania poate fi traumatizant pentru pacienti

03/09/2018

Sistemul de sanatate din Romania poate fi traumatizant pentru pacienti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sistemul-de-sanatate-din-romania-poate-fi-traumatizant-pentru-pacienti/


Multi pacientii care au de-a face cu sistemul de sanatate din Romania au nevoie de ajutorul unui psiholog dupa ce au stat mai multe luni pe o lista de asteptare pentru o interventie chirurgicala sau au fost purtati din spital in spital, fara un diagnostic exact, relateaza Digi24.

Din pacate, in tara noastra, rolul psihologului in tratamentul bolilor este aproape inexistent, iar asta in conditiile in care in spitalele de la noi, pacientii traiesc drame din cauza bolii sau a incertitudinii unui diagnostic.

“Usor, usor, daca nu se adreseaza unor cabinete de psihoterapie se duc catre depresie. Mai sunt si clienti care vin si sunt diagnosticati cu tulburare de soc post traumatic pentru ca in spital au trait o experienta, nu le-a fost explicata, mai ales in cazurile in care se intervine la ortopedie, in cazurile chirurgicale, care implica un lucru asupra propriului nostru corp. Undeva la 20, 25% din clientii care intra in cabinet vin cu aceste traume din spitale. Nu numai pacientii, din pacate, vin si apartinatorii lor, pentru ca se simt frustrati, nu stiu cum sa-i ajute.
Este o crestere a lor si, din pacate, vin si cu furii asociate actului medical, furie pe ei, ca nu au fost in stare sa-si gaseasca cel mai bun doctor, furie pe apartinatori, ca nu i-au dus la doctorul care trebuie, furie pe sistemul medical.”, a declarat psihoterapeutul Cosmin Badea pentru Digi24.

In Romania sunt 567 de spitale si 950 de psihologi. Asta inseamna un psiholog, maximum doi intr-un spital. Dar, exista si spitale unde nu este nici macar unul.

Continut educational:

Cursuri GRATUITE
puncte EMC:

Click Acces cursuri

“Psihologul suplineste lipsurile in explicatie ale medicului curant care nu prea mai are timp de sufletul omului, respectiv al bolnavului. De cele mai multe ori, medicul, in limita timpului disponibil, completeaza aceasta lipsa. O pacienta cu tumora de san care nu voia sa urmeze tratament… Am reusit sa o conving prin fiica ei sa mearga la psiholog. Dupa cateva sedinte de consiliere s-a intors si a acceptat tratamentul.”, spune si medicul oncolog Gheorghita Caraivan, confom sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. pall vera says:

    Sunt foarte multi pacienti care nu se descurca in sistemul medical, nu inteleg traseul pe care trebuie sa-l parcurga pentru a beneficia de servicii medicale, amana investigatiile necesare (de multe ori si programarile sunt foarte tardive), nu inteleg restrictiile impuse de normele CNAS. Lipsa fondurilor pentru laboratoare, investigatii de inalta performanta duc la intarzierea diagnosticului ,uneori cu cateva luni.Cine este grav bolnav si are nevoie de investigatii rapide, plateste daca isi permite sau …

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: