Sindromul “long Covid”: 40% dintre persoanele trecute prin boala sufera sechele

21/12/2021
Sindromul “long Covid”: 40% dintre persoanele trecute prin boala sufera sechele

Sindromul “long Covid”: 40% dintre persoanele trecute prin boala sufera sechele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindromul-long-covid-40-dintre-persoanele-trecute-prin-boala-sufera-sechele/

Aproximativ 40% dintre persoanele care au trecut prin COVID-19 sufera de sechele care dureaza peste sase luni, potrivit unui studiu al unei universitati germane, conform EFE.

Potrivit cercetatorilor Clinicii Universitare din Mainz, nu sunt neaparat pacientii cu forma grava cei care dezvolta astfel de simptome, cei afectati putand fi chiar persoanele asimptomatice sau cei care au trecut relativ usor prin boala, scrie si Agerpres.

In 35% din cazurile studiate, cei afectati nici macar nu stiau ca au avut COVID-19 pana cand au fost supusi unui test de anticorpi, au precizat intr-un comunicat cercetatorii care au realizat acest studiu.

Unele dintre simptomele persistente cele mai comune sunt oboseala, tulburarile de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului si a mirosului si dificultati respiratorii, desi inca nu exista un tipar clar si nici nu s-a ajuns la o definitie unitara privind sindromul “long covid”.

Rezultatele publicate luni fac parte dintr-un studiu mai amplu la care au participat 10.250 de persoane, dintre care 500 au trecut prin boala si care semnalau ca simptomele de COVID-19 persistent tindeau sa dispara cu trecerea timpului.

Spre surprinderea cercetatorilor, 46% dintre femeile care au trecut prin boala au fost afectate de aceste simptome, fata de 35% dintre barbati, desi in randul barbatilor boala are de obicei o forma mai grava, mai relateaza sursele citate.

Varsta nu pare sa creasca probabilitatile de a suferi de COVID persistent, potrivit studiului, care a dezvaluit si ca o treime dintre cei contagiati afirmau ca nu si-au recuperat nivelurile de randament de dinainte de boala.

Pentru 15% dintre participanti, sechelele au ajuns sa aiba impact negativ asupra vietii lor cotidiene, in timp ce pentru 6% dintre vechii pacienti acestea au avut impact asupra activitatii de la locul de munca.

Etichete: sindromul long covid, sechele dupa covid

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: