Sindicatele din Sanatate ameninta cu lupta in strada daca salariile medicilor scad

11/11/2019

Sindicatele din Sanatate ameninta cu lupta in strada daca salariile medicilor scad

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicatele-din-sanatate-ameninta-cu-lupta-in-strada-daca-salariile-medicilor-scad/

Sindicalistii din Sanatate atrag atentia guvernantilor ca pentru buna functionare a sistemului medical este nevoie de asigurarea salariilor personalului medical, indiferent de situatia economica.

Intr-o scrisoare deschisa adresata prim-ministrului Ludovic Orban, reprezentantii Sindicatului medicilor Promedica si USMR – Alianta Medicilor, transmit ca sunt pregatiti sa lupte in strada pentru drepturile lor. Acestia fac referire la declaratiile de saptamana trecuta ale noilor guvernanti care au spus ca “nu sunt bani pentru salarii in sanatate pana la sfarsitul anului.”

“Ne-am saturat sa auzim mereu acelasi: “nu mai sunt bani”. Avem cu totii nevoie de solutii, nu de amenintari, debusolare si teama ca maine nu ne vom primi banii. Asteptam de la dumneavoastra perspectiva unui viitor mai bun, a asigurarii unui climat de munca benefic desfasurarii activitatii medicale. Avem nevoie de siguranta si stabilitate. Noi suntem aici sa construim, nu sa daramam ceea ce am reusit sa obtinem pana in acest moment pentru medici si sistemul medical, pentru siguranta pacientului”, transmit sindicalistii de la Promedica si Alianta Medicilor.

In aceeasi scrisoare, guvernantii sunt rugati “sa nu uite promisiunile facute inainte de a ajunge la putere” si sa acorde prioritate celui mai important sector: sanatatea.

“Daca medicilor nu le sunt respectate drepturile salariale cuvenite, suntem pregatiti sa luptam in strada. Avem toleranta zero fata de orice tentativa de a nu asigura salariile medicilor sau de a le reduce. Suntem gata sa protestam pentru a ne apara”, mai scrie in document.

Totodata, conform sursei citate, scaderea salariilor va lasa Romania fara medici buni pentru ca “ar atrage dupa sine un exod masiv al cadrelor medicale”, catre spitalele din alte state, unde sunt tratati cu respect si remunerati pe masura muncii depuse.

Potrivit statisticilor la fiecare sase ore, un medic pleaca din Romania. Tara noastra ocupa penultimul loc la nivel de Uniune Europeana la capitolul medici pe cap de locuitori, iar mai prost decat noi stau doar polonezii.

Datele Eurostat arata ca in Romania sunt 276 de medici la suta de mii de locuitori, in vreme ce Grecia are de doua ori mai multi medici decat tara noastra.

Scaderea salariilor ar insemna agravarea acestei situatii si asa ingrijoratoare, conform sindicatelor din sanatate.

Etichete: salarii medici, salariu medic, sindicate sanatate, salarii sistemul de sanatate, cresterea salariilor medicilor, taieri salariale, guvernul orban, alianta medicilor, sindicatul promedica

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: