Sindicalistii din Sanatate au renuntat la greva in urma negocierilor cu Guvernul

09/05/2018

Sindicalistii din Sanatate au renuntat la greva in urma negocierilor cu Guvernul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sindicalistii-din-sanatate-au-renuntat-la-greva-in-urma-negocierilor-cu-guvernul/


Sindicalistii din sanatate au decis sa incheie conflictul colectiv de munca si sa renunte la declansarea grevei generale in data de 11 mai, in urma acordului incheiat cu reprezentatii Guvernului.

“Suntem multumiti de ceea ce am reusit astazi sa punem pe tapet si de socotelile facute: unde s-a pierdut, unde putem indrepta lucrurile si ce putem sa facem in continuare si am fost de acord sa renuntam la aceasta greva din 11 mai”, a declarat, marti, presedintele Sanitas, Leonard Barascu, la finalul negocierilor de la Guvern, potrivit Agerpres.

Seful Sanitas a enumerat cele sapte puncte importante parafate prin acest acord.

“Acordarea unei sume compensatorii pentru totii angajatii din sistemul sanitar care au inregistrat diminuari de venituri nete fata de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenta pierderilor care s-au inregistrat pana acum. Pastrarea actualelor limite prevazute in regulamentul de sporuri in vigoare, cu garantarea pragului minim, care deja este stabilit in regulamentul de sporuri. Crearea posibilitatii depasirii procentului de 30% prevazut in art. 25, alin. 1 si 2 din Legea 153/2017, pentru spitalele monospecialitate, servicii judetene de ambulanta si Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti-Ilfov, in vederea asigurarii nivelului minim al sporurilor prevazute in actualul Regulament al sporurilor si stabilirea, prin Hotarare de Guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai in cazuri bine fundamentate si acolo unde este nevoie”, a declarat sindcalistul.

De asemenea, el a mai precizat ca acordul dintre cele doua parti prevede si excluderea sporului de garda din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevazut in art. 25, alin. 1 si 2 din Legea 153/2017, reluarea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Munca, “care deja au inceput si acolo vom stabili si alte date importante referitoare la intalnirea de astazi” si reformularea modalitatii de incadrare a directorului de ingrijiri, in sensul revenirii la forma initiala a Legii 153/2017.

“Impreuna, am stabilit sa ne intoarcem la vechea forma definita in lege ca sa poata si directorii de ingrijiri sa beneficieze de acest lucru. Nu in ultimul rand, echivalarea functiilor de moase si surori medicale cu functia de asistent medical pentru ca am considerat ca in 20% din unitatile sanitare lucrul acesta nu s-a intamplat si au fost create probleme in a fi remunerate dupa incadrarea pe care o aveau inainte, asta datorita legilor europene si a unor directive care au schimbat modalitatea de interpretare a ceea ce inseamna asistent medical (…) A fost o mica perturbare in ceea ce inseamna intelegerea lor si acum am gasit ce este necesar. Toate prevederile de mai sus, am stabilit impreuna cu doamna premier si cu doamnele ministru, ca ele vor face parte ca si interpretarea salariala in sensul revenirii la ceea ce am discutat, toate se vor acorda incepand cu luna mai 2018”, a explicat presedintele Sanitas, conform Agerpres.

De asemenea, si  Viorel Rotila, negociatorul sef al Federatiei Solidaritatea Sanitara, sustine ca negocierile de la Guvern “au luat o nota de trecere”, pentru ca au fost obtinute sase puncte din cele zece solicitari ale federatiei.

“Am facut o evaluare punct cu punct a solicitarilor noastre: sase puncte din zece putem considera ca au fost obtinute si negocierile au luat o nota de trecere si, in mod evident, ele nu vor satisface toate asteptarile tuturor categoriilor de salariati. Unele ramase ca nemultumiri poate se vor rezolva in viitor. Ne concentram pe ceea ce am reusit sa salvam”, a precizat si Rotila potrivit sursei mentionate.

In urma unui acord incheiat cu Guvernul, reprezentantii organizatiilor sindicale au consimtit sa renunte la greva generala, programata in data de 11 mai 2018.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. pall vera says:

    Nu inteleg de ce nu sunt marite tarifele pentru servicii medicale. In ce tara din vest consultul medical e decontat cu 28 lei (aproximativ 6 euro !!!!!) iar ziua de spitalizare cu toate cheltuielile aferente (salarii personal, medicamente, hrana si cazare ) e in jur de 60-70 euro ??? De ce nu se recunoaste valoarea reala a actului medical ?
    ASTA ar rezolva problemele de finantare, plata salariilor si cresterea calitatii actului medical . Restul e “imbrobodeala” !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: