Sibiu: Cadre medicale amendate pentru ca au cauzat infectii asociate actului medical

21/03/2019
Sibiu: Cadre medicale amendate pentru ca au cauzat infectii asociate actului medical

Sibiu: Cadre medicale amendate pentru ca au cauzat infectii asociate actului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sibiu-cadre-medicale-amendate-pentru-ca-au-cauzat-infectii-asociate-actului-medical/

Directia de Sanatate Publica (DSP) Sibiu a dat amenzi in valoare de 30.800 de lei, in ultimii doi ani, cadrelor medicale din cele opt spitale din judet, pentru ca nu au respectat normele de igiena si au cauzat infectii asociate actului medial.

“Factorul uman principalul generator al infectiilor”, a spus inspectorul Lucian Blagutiu, seful DSP Sibiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, in ultimii doi ani, inspectorii sanitari au dat 140 sanctiuni contraventionale constand in 104 avertismente si 36 amenzi in valoare totala de 30.800 lei. Amenzile au fost platite de angajatii spitalelor, din salariile lor.

Intr-un raport dat publicitatii miercuri, se precizeaza ca sectiile de spital cu risc foarte inalt de infectii, sunt ‘sectiile chirurgicale, sectiile de boli infectioase, spatiile in care se desfasoara manevre invazive si sectiile in care pacientii prezinta particularitati legate de varsta cum ar fi nou-nascuti si prematuri’.

DSP Sibiu a concluzionat ca in anul 2017 s-a inregistrat o crestere a infectiilor asociate actului medical (IAAM), iar in 2018 acestea au cunoscut o tendinta de stabilizare numerica.

Potrivit sursei citate, inspectorii sanitari admit ca ca ‘subraportarea IAAM reprezinta un fenomen in Romania, din cauza ca exista teama privind cultura blamarii care impiedica focalizarea pe cauzele reale ale erorilor si pe modalitatile de prevenire.

Motivele pentru care IAAM nu sunt, in multe cazuri, raportate, sunt diverse, insa teama de sanctiuni si dezinteresul apar ca principale cauze.’

Inspectorul sef al DSP Sibiu, Lucian Blagutiu sustine ca, ‘nivelul raportat al infectiilor spitalicesti din Romania este inca in jurul valorii de 1,4%, in vreme ce in Germania este de cca.8%, adica mult mai mare.’

DSP Sibiu sustine ca spitalele sibiene raporteaza corect infectiile, mai ales dupa scandalul dezinfectantilor.

Pana la finele lunii aprilie 2019 in fiecare spital se va analiza si stabili ce circulatie de germeni exista si care este legatura cu nivelul IAAM.

Etichete: infectii asociate actului medical, cadre medicale, DSP Sibiu, infectii spitale

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. IOAN MARIUS POPA says:

    Cata vreme va exista teama de sefi care cauta sa pedepseasca pe altii cand tagma lor nu-i competenta decat politic in a ocupa posturin asa o sa fie-MINCIUNI RAPORTATE CA REALITATE!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: