Sesiuni pentru publicul larg la Conferinta Nationala Alzheimer 2015

18/02/2015

Sesiuni pentru publicul larg la Conferinta Nationala Alzheimer 2015

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sesiuni-pentru-publicul-larg-la-conferinta-nationala-alzheimer-2015/

art edu 1In perioada 25 – 28 februarie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti, va avea loc Conferinta Nationala Alzheimer 2015, eveniment la care se vor desfasura, in premiera, sesiuni plenare si workshop-uri dedicate publicului larg.

Daca in anii precedenti, Conferinta Nationala Alzheimer se adresa doar profesionistilor (medici specialisti psihiatri, neurologi, geriatri, psihologi si asistenti sociali), editia din acest an vizeaza si informarea pacientilor si familiilor acestora, ingrijitorilor calificati si familali, cu privire la boala Alzheimer.

Organizarea sesiunilor dedicate au ca prim argument pasii timizi realizati de la lansarea Strategiei si Planului National pentru Demente (2014-2020) in 2014.

Societatea Romana Alzheimer continua eforturile de a semnala ca dementa trebuie sa fie o prioritate pe plan national

In acest sens, la Conferinta Nationala Alzheimer 2015, vor fi abordate subiecte referitoare la nevoile si ingrijirea persoanelor suferinde, rolul familiei in ingrijirea pacientului cu dementa, comunicarea si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice cu dementa prin activitatile de zi cu zi, tratamente, costuri, drepturile suferinzilor, dilema familiei, solutii preventive eficiente anti-Alzheimer etc.

Tema evenimentului din acest an, “Politici nationale si internationale in domeniul dementelor – diagnostic precoce, ingrijirea pacientului si cercetare”, propune dezbaterea strategiilor actuale aplicate de guvernele tarilor europene, cu scopul de a retransmite un semnal de alarma privind necesitatea aplicarii unui plan national de dementa. Vor fi reluate problematicile privind depistarea timpurie a simptomelor cognitive ale dementei, serviciile inadecvate, slaba calitate a serviciilor, educatia si sprijinirea familiilor.

Principalele probleme din Romania:

Dementa nu e diagnosticata:

– foarte multe cazuri sunt diagnosticate tarziu in evolutia bolii. In Romania, din aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticate

Servicii inadecvate

– lipsa centrelor de zi
– lipsa sprijinului social pentru familia/ingrijitorii persoanelor cu dementa
– serviciile de ingrijire la domiciliu inflexibile
– lipsa personalului specializat pentru ingrijiri la domiciliu

Slaba calitate a serviciilor
– personal nespecializat
– lipsa serviciilor de ingrijire paliativa
– lipsa interesului pentru nevoile de baza ale persoanelor cu dementa

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: