Serviciile medicale de preventie gratuite pentru grupa de varsta 4-17 ani

05/10/2023
Serviciile medicale de preventie gratuite pentru grupa de varsta 4-17 ani

Serviciile medicale de preventie gratuite pentru grupa de varsta 4-17 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/serviciile-medicale-de-preventie-gratuite-pentru-grupa-de-varsta-4-17-ani/

In luna august a acestui an, pentru categoria de varsta 2-17 ani, au fost acordate peste 30.000 de consultatii oftalmologice la nivel national.

Totodata, potrivit medicului Andrei Baciu, presedintele CNAS, 346 de copii au fost spitalizati cu diagnosticul „Obezitate datorita unui exces caloric”.

Acesta a vorbit, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, despre serviciile medicale de preventie gratuite pentru grupa de varsta 4-17 ani.

Potrivit sefului CNAS, la aceasta categorie de varsta, consultatiile de preventie se acorda o data pe an. Investigatiile paraclinice recomandate pentru preventie se realizeaza:

• Pentru screeningul anemiei si a rahitismului (pentru copiii cu varsta intre 2 si 5 ani);
• Pentru screeningul tulburarilor de vedere;
• Pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masa corporala – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala (cu varsta mai mare de 6 ani);
• Pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuala;
• Pentru screeningul depresiei;

“In cadrul tuturor acestor consultatii preventive, care sunt decontate de CNAS – Casa Nationala de Asigurari de Sanatate medicul poate prescrie tratamente si poate elibera trimiteri la analize si investigatii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu. Este dreptul tau sa cunosti care sunt serviciile pe care le poti accesa!”, a mai precizat Andrei Baciu.

De ce este esential sa facem preventie?

In luna august a acestui an, pentru categoria de varsta 2-17 ani, au fost acordate 30.866 de consultatii oftalmologice la nivel national si 346 de copii au fost spitalizati cu diagnosticul „Obezitate datorita unui exces caloric”.
De asemenea, in anul 2022, au fost acordate 262.801 consultatii de preventie la aceasta grupa de varsta.

Pentru anul 2023:

In trimestrul 1 – 48.145 consultatii
In trimestrul 2 – 61.321 consultatii

Presedintele CNAS a mai adaugat ca, tot in luna august a acestui an, au fost inregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu varsta intre 2 si 17 ani pentru servicii paraclinice de preventie, cele mai multe in: Bucuresti (131), Cluj (49), Iasi (26), Botosani (19) si Timis (18).

Etichete: servicii medicale de preventie, servicii medicale copii si adolescenti, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: