Serializarea garanteaza calitatea si siguranta | OMS: 15% dintre medicamentele aflate pe piata sunt false

21/02/2020

Serializarea garanteaza calitatea si siguranta | OMS: 15% dintre medicamentele aflate pe piata sunt false

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/serializarea-garanteaza-calitatea-si-siguranta-oms-15-dintre-medicamentele-aflate-pe-piata-sunt-false/

Proiectul european care vizeaza verificarea medicamentelor de pe piata garanteaza calitatea si siguranta produselor farmaceutice ce ajung la pacienti, a declarat, miercuri, presedintele Comisiei pentru sanatate publica a Senatului, Laszlo Attila, potrivit Agrepres.

“Printr-un efort comun, sustinut de industria farmaceutica si autoritatile publice, putem garanta autenticitatea, calitatea si siguranta medicamentelor care ajung la pacienti. Medicamente care ar putea avea compozitia modificata, procentul de substante active diferit fata de cele care au trecut prin tot procesul de autorizare, ambalaje false sunt practic eliminate”, a declarat senatorul.

Dupa primul an de activitate in Romania a Sistemului National de Verificare a Medicamentelor, procentul de alerte false date de SNMV este de 0,3%, sub media europeana, arata o statistica a Organizatiei de Serializare a Medicamentelor.

Tinta urmarita la nivel european este de 0,05% din totalul verificarilor efectuate pentru ca sistemul sa fie considerat ajuns la maturitate.

Laurentiu Mihai, director executiv OSMR, a subliniat importanta existentei sistemului european de verificare in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 15% dintre medicamentele aflate pe piata sunt false.

Continut educational:

“Impactul medicamentelor false asupra sanatatii publice este unul semnificativ, iar pentru Romania intarirea sistemului de verificare a calitatii este deosebit de importanta avand in vedere, de exemplu, retragerea din ultimul timp a medicamentelor de pe piata sau fenomenul imbatranirii populatiei si cresterea din aceasta perspectiva a cererii de medicamente si produse medicale”, a declarat Laurentiu Mihai, citat de Agerpres.

In primul an de functionare a Sistemului National de Verificare a Medicamentelor, in el s-au inregistrat 9.706 farmacii, 510 spitale si 338 de distribuitori angro.

Etichete: verificare medicamente, serializare medicamente, medicamente false, sistem european de verificare medicamente, medicamente sigure 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Sapte state UE, printre care si Romania, starnesc ingrijorare in Europa privind evolutia epidemiei Covid-19

In urmatoarea perioada, 25.000 de cutii de Euthyrox vor fi importate in Romania

Peste 1.700 de studenti straini din 90 de tari s-au inscris la admitere la UMF “Iuliu Hatieganu” din Cluj

Maraton chirurgical de 24 de ore la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”

Un vaccin anti-Covid promitator, dezvoltat de compania Janssen, a inceput sa fie testat pe scara larga