Senatul a adoptat Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania

22/09/2022
Senatul a adoptat Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania

Senatul a adoptat Planul national de prevenire si combatere a cancerului in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/senatul-a-adoptat-planului-national-de-prevenire-si-combatere-a-cancerului-in-romania/

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, un proiect legislativ pentru prevenirea si combaterea cancerului.

Propunerea legislativa are ca obiect aprobarea Planului national de prevenire si combatere a cancerului in Romania, pentru perioada 2023 – 2030, in acord cu directiile strategice din domeniul prevenirii si combaterii cancerului stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, precum si la nivelul Uniunii Europene, relateaza Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa “raspunde nevoilor societatii de a pune in centru pacientii si de a intari rezilienta acestora, asigurandu-le mijloace si resurse pentru prevenirea si, respectiv, tratarea cancerului ca boala care poate si trebuie sa fie invinsa”.

Senatorul Nicoleta Pauliuc a declarat, in plen, ca numarul bolnavilor de cancer si al deceselor cauzate de acesta va scadea substantial odata cu aplicarea legii privind Programul National de Prevenire si Combatere a Cancerului in Romania.

“Votul dumneavoastra de azi e unul istoric, in fiecare an 100.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer si tot in fiecare an 55 dintre ei pierd marea batalie a vietii lor. Prin legea de aprobare a Programului National de Prevenire si Combatere a Cancerului in Romania, tuturor acestor oameni le oferim deopotriva munitie impotriva bolii si motivatie sa lupte. Odata ce aceasta strategie va fi aplicata, adica adoptata de Parlament, promulgata de presedinte, implementata de Ministerul Sanatatii si bugetata corespunzator de Executiv, sunt convinsa ca toate aceste cifre infioratoare pe care vi le-am prezentat vor scadea substantial (…). Eu cred ca este nevoie de intelegerea mai buna a realitatii afectiunii, a optiunilor si un management corect al asteptarilor. Iar aici avem destul de mult de lucrat, pentru ca sistemul de sanatate are impresia ca daca si-a facut treaba, nu mai trebuie sa-l intereseze calitatea vietii bolnavului, odata ce el a iesit din spital, din clinica sau din cabinet”, a precizat Pauliuc, potrivit sursei citate.

Potrivit senatorului, la nivel tehnic documentul propune doua modificari substantiale de abordare administrativa a cancerului.

“Una din problemele majore cu care se confrunta doctorii din Romania tine de faptul ca nu avem un registru national al pacientilor oncologici care sa fie functional. In al doilea rand, se propune o schimbare de paradigma in ceea ce priveste stabilirea unei scheme de tratament pentru bolnavii de cancer. Se va insista mai mult pe consultarea interdisciplinara, sa vorbeasca intre ei si oncologul, si chirurgul, si radiologul, si persoana care se ocupa de aplicarea tratamentului cu chimioterapie, poate si psihologul, pentru a stabili o cale de urmat pentru fiecare pacient in parte”, a mai subliniat Pauliuc.

Totodata, ea a adaugat ca, prin adoptarea acestui proiect, Romania va fi printre primele tari din Uniunea Europeana care adopta o strategie anti-cancer.

Etichete: combatere cancer, prevenire cancer, senat

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: