Senatorul Adrian Wiener: Personalul medical ajunge sa fie de foarte multe ori cu lacrimi in ochi, frustrat, cu mainile ridicate

10/11/2020

Senatorul Adrian Wiener: Personalul medical ajunge sa fie de foarte multe ori cu lacrimi in ochi, frustrat, cu mainile ridicate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/senatorul-adrian-wiener-personalul-medical-ajunge-sa-fie-de-foarte-multe-ori-cu-lacrimi-in-ochi-frustrat-cu-mainile-ridicate/

Senatorul Adrian Wiener, coordonator al spitalului dedicat cazurilor de Covid-19 din Arad, spune ca perspectiva din interiorul sistemului de sanatate asupra actualei crize este ‘fundamental’ diferita fata de cea din societate, atragand atentia ca are colegi care se afla la capatul puterilor.

“Din pacate, personalul medical ajunge sa fie de foarte multe ori cu lacrimi in ochi, frustrat, cu mainile ridicate. Am colegi care sunt la capatul puterilor. Cu disperare aflam, poate saptamanal, ca inca unul dintre colegi s-a imbolnavit, deci mai raman cateva garzi de acoperit. Perspectiva asupra acestei crize, din interiorul sistemului de sanatate publica, este fundamental alta decat este perceputa, in general, de societate. Tragem un semnal de alarma si din acest punct de vedere. S-a facut mult, mult prea putin, chiar si in aceste sapte luni, in care am fi putut sa ne pregatim in ceea ce priveste extinderea sectiilor de terapie intensiva, educatia personalului care sa poata sa preia anumite sarcini, care era evident la un moment dat ca vor trebui preluate”, a declarat Adrian Wiener, citat de Agerpres.

Conform acestuia, capacitatea de testare privind infectia cu SARS-CoV-2 a crescut mult mai lent decat ar fi fost necesar.

“Testarea este un instrument care ar trebui sa fie prospectiv, nu sa identifice din urma focarele care conflueaza si acum ne pun in fata unei transmiteri comunitare uriase. Ar fi trebuit sa fie gardianul extinderii acestor focare. Multe dintre DSP-uri nu lucreaza in weekend. (…) Nu mai vorbesc de sectiile de ATI, unde cea mai frecventa propozitie care se rosteste in ziua de azi este: ‘Nu avem locuri’, la telefonul care suna disperat. Sunt foarte multe lucruri care arata efectiv crapaturile sistemului. Platim politele a zeci de ani de lipsa de angajament si politic, in ceea ce priveste sistemul de sanatate publica”, a mai sustinut senatorul.

Totodata, el subliniat ca actuala criza sanitara a reliefat ce inseamna un sistem medical disfunctional.

“Aceasta criza ne-a demonstrat (…) ce inseamna un sistem medical disfunctional, in care nu s-a investit zeci de ani, care tot timpul, in acesti ani, a functionat la limita de avarie. (…) Vorbim de aceeasi nenorocire a personalului medical insuficient, care preia oarecum individual vulnerabilitatile sistemului. Acum, cand vorbim, pacientii cu COVID din tara noastra sunt tratati, sigur, din disperare, chiar si de ortopezi, de fizioterapeuti, de pediatri, de oflatmologi, de oameni care nu sunt familiari, practic, cu tipul acesta de patologie, dar am ajuns in situatia in care aceste lucruri sunt facute, oarecum, conjunctural. Se deschid, peste noapte, noi sectii de spital, in care pentru prima oara personalul de acolo vede un pacient cu boala infectioasa, un pacient grav. (…) Sigur, absolut in afara acoperirii politei de malpraxis, pentru ca legislatia sau masurile pe care Guvernul le-a luat intotdeauna sunt cu doi-trei pasi in urma realitatii din teren’, a mai declarat Adrian Wiener, potrivit sursei citate.

Etichete: personal medical pandemie, cadre medicale covid, sistem medical pandemie, senator adrian wiener

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: