Senat: Concediu pentru parintii care isi ingrijesc copiii bolnavi de Covid

15/12/2021

Senat: Concediu pentru parintii care isi ingrijesc copiii bolnavi de Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/senat-concediu-pentru-parintii-care-isi-ingrijesc-copiii-bolnavi-de-covid/

Parintii vaccinati vor beneficia de concediu pentru ingrijirea copiilor lor bolnavi de COVID -19, indemnizatia fiind de 100% din baza de calcul stabilita, a decis, in plen, Senatul.

Astfel, s-a adoptat propunerea legislativa pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

“In cazul copilului pentru care s-a dispus masura carantinei sau a izolarii in conditiile Legii 136/2020, asiguratii pentru care nu se dispune masura carantinei sau a izolarii au dreptul la concediu pentru supravegherea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 18 ani. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei (…) este de 100% din baza de calcul stabilita si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”, prevede proiectul de act normativ amendat si adoptat, miercuri, de Senat, potrivit Agerpres.

Initiatorii propunerii legislative atrag atentia, in expunerea de motive, ca, in prezent, parintele vaccinat este privat de ingrijirea copilului sau cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani, bolnav de COVID 19, spre deosebire de parintele nevaccinat care beneficiaza de concediu pentru carantina.

“Reglementarile in vigoare au drept consecinta discriminarea persoanelor asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, care nu sunt supuse carantinei sau izolarii, in calitatea lor de parinti, in conditiile in care acestia nu pot beneficia de niciun concediu pentru ingrijirea copiilor lor minori cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani si care sunt infectati cu boala infectocontagioasa. (…) In situatia copilului infectat cu SARS-CoV-2, reglementarea unei masuri de protectie doar in situatia copiilor in varsta de pana la 7 ani, reprezinta o masura discriminatorie pentru copiii intre 7 si 18 ani, aflati in aceeasi situatie, infectati cu o boala infectocontagioasa. Privarea parintelui vaccinat de concediul pentru ingrijirea copilului grav bolnav cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani aduce o atingere grava interesului copilului, acela de a beneficia de ingrijirea parinteasca. Situatia minorului se poate agrava, iar in conditiile in care acesta este izolat la domiciliu si lipsit de sprijinul si ingrijirea parintilor, este in imposibilitate de a lua decizii imediate cu privire la sanatatea sa”, se arata in expunerea de motive, potrivit sursei citate.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Etichete: concediu parinti, ingrijire copii bolnavi de covid-19, indemnizati concediu parinti ingrijire copil

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: