Semnal de alarma privind declansarea unei crize majore a medicamentelor in Romania

30/10/2019
Semnal de alarma privind declansarea unei crize majore a medicamentelor in Romania

Semnal de alarma privind declansarea unei crize majore a medicamentelor in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/semnal-de-alarma-privind-declansarea-unei-crize-majore-a-medicamentelor-in-romania/

Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) face apel la asumarea unor masuri urgente pentru evitarea unei crize majore a medicamentelor.

ARPIM trage un semnal de alarma cu privire la riscul iminent de declansare a unei noi crize a medicamentelor in Romania si face un apel public catre conducerea Ministerului Sanatatii sa promoveze masurile necesare pentru mentinerea in farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de disparitie, multe dintre ele fara alternativa terapeutica.

“Suntem cu doar cateva zile inainte de declansarea unei crize majore a medicamentelor in Romania. Sute de mii de pacienti cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronica obstructiva si reumatism sunt amenintati sa ramana fara tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente disparand efectiv de pe lista de preturi si deci din farmacii, incepand cu 2 noiembrie, este nevoie de masuri efective, asumate imediat”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM, potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri.

Potrivit sursei citate, singura solutie viabila ramasa pentru rezolvarea acestei crize iminente este prelungirea valabilitatii pretului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania), incepand cu data de 1 noiembrie 2019.

“Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sanatatii pentru a gasi cele mai bune solutii. Acest apel, insa, vine intr-un moment critic. Din cauza timpului scurt ramas, asumarea masurii de prelungire a valabilitatii preturilor este esentiala pentru binele pacientilor si al familiilor lor”, a mai spus Dan Zaharescu.

Potrivit Agerpres, Anca Crupariu, reprezentanta a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, a declarat ca in 2019 au fost retrase de pe piata 111 medicamente.

Etichete: criza medicamente, medicamente farmacii, medicamente alternativa, arpim

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: