Secretarul de stat MS: Programele de sanatate trebuie revizuite

27/11/2018
Secretarul de stat MS: Programele de sanatate trebuie revizuite

Secretarul de stat MS: Programele de sanatate trebuie revizuite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/secretarul-de-stat-ms-programele-de-sanatate-trebuie-revizuite/

Secretarul de stat Octavian Alexandrescu din Ministerul Sanatatii considera ca programele de sanatate trebuie revizuite si afirma ca sunt necesare registre si protocoale de diagnostic si tratament.

“Viziunea Guvernului este unitara. Exact acelasi lucru gandim si noi la Ministerul Sanatatii – programele de sanatate trebuie revizuite, trebuie registre, trebuie facute protocoale de diagnostic si tratament pentru boli pentru a merge mai departe si a trata corect pacientii”, a declarat secretarul de stat citat de Agerpres.

Si presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senat, Laszlo Attila, este de parere ca se impun anumite ajustari.

“Cred ca se impun anumite ajustari si finantarea programelor cred ca trebuie sa fie un fenomen dinamic, pentru ca in cazul de fata, in acest program, vad niste criterii foarte clare cum accede pacientul si in ce conditii. Vad niste criterii foarte clare privind registrele. (….) Cred ca ajustarile sau analizele de unde am plecat, unde am ajuns si in ce stadiu suntem trebuie facute la fiecare program national. Si resurse sunt. Avem mult de lucru atunci cand vorbim despre necesitatea revizuirii programelor, sa ne uitam care este eficienta utilizarii banului in acest domeniu”, a subliniat parlamentarul.

De asemenea, reprezentantul COPAC, Radu Ganescua precizat ca revizuirea programelor nationale ar fi trebuit sa se intample cu multi ani in urma.

“Programul de dializa, din punctul meu de vedere, este unul care a fost inovativ la vremea in care el a inceput si in beneficiul tuturor pacientilor romani. (….) Revizuirea programelor nationale este un lucru care ar trebui sa se intample – si nu de acum, ar trebui sa se intample de foarte multi ani. Din pacate, autoritatile romane nu au tinut pasul cu acest program. Inca am ramas in urma avand in vedere ca populatiei Romaniei este una care imbatraneste, care are acces la medicamente inovative care ii cresc speranta de viata, dar in acelasi timp trebuie sa beneficieze de servicii medicale, de monitorizare, de medici si centre de tratament. Iar lucrurile acestea nu se vad in ultimii ani ca investitie, pentru ca daca nu investim la timpul potrivit pentru a trata pe viitor, s-ar putea sa fie prea tarziu si cu costuri foarte mari. (….) Avem o realitate absolut departe de realitatea UE si din punct de vedere al finantarii, si al serviciilor medicale, si din punct de vedere al accesului la servicii medicale. Or, apropo de zona rurala si de locuri unde nu avem nici medici, nu avem nici centre, nu avem nimic”, a declarat Radu Ganescu, conform Agerpres.

Secretarul de stat Cristian Grasu din Ministerul Sanatatii a afirmat ca Programul national de supleere a functiei renale este unul dintre programele de succes care au fost dezvoltate in Romania si a mentionat ca acesta va continua.

Purtatorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Daniel Osmanovici, a precizat ca 631 de pacienti vor fi inclusi in Programul national de supleere a functiei renale.

Presedintele Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, Florin Buicu, a sustinut ca un transplant ar costa mai putin decat mentinerea unui pacient in dializa.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: