Se estimeaza un deficit de forta de munca in domeniul asistentei medicale de 50% pana in 2030

12/05/2020
Se estimeaza un deficit de forta de munca in domeniul asistentei medicale de 50% pana in 2030

Se estimeaza un deficit de forta de munca in domeniul asistentei medicale de 50% pana in 2030

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-estimeaza-un-deficit-de-forta-de-munca-in-domeniul-asistentei-medicale-de-50-pana-in-2030/

Inainte de COVID-19, Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a desemnat 2020 – Anul international al asistentei medicale si moasei.

Aceasta initiativa are in vedere recunoasterea activitatilor asistentilor medicali si moaselor din intreaga lume si a necesitatii investitiilor sporite in aceasta forta de munca, precum si in imbunatatirea conditiilor de munca, educatiei si dezvoltarii profesionale, precizeaza Federatia Sanitas, intr-un comunicat remis cu ocazia Zilei Internationale a Asistentilor Medicali.

“Anul 2020 este important pentru OMS in contextul consolidarii activitatii si titulaturii de asistenta medicala si moasa pentru intreg sistemul de sanatate, la nivel global. Conform organizatiilor internationale, asistentele si moasele sunt esentiale pentru mentinerea si adecvarea starii de sanatate a populatiei in toata lumea si pe toate continentele. Exista regiuni la nivel global in care, conform datelor statistice ale OMS, asistentele medicale si moasele reprezinta peste 50 la suta din totalul fortei de munca locale in multe tari, insa, in acelasi timp, se estimeaza ca acest domeniu, al asistentei medicale, va inregistra un deficit de forta de munca de 50% pana in 2030.”, scrie in comunicatul mentionat.

In timpul COVID-19, OMS si organismele partenere solicita investitii urgente in asistenta medicala. Pandemia Covid-19 subliniaza nevoia urgenta de a consolida forta de munca din domeniul sanatatii, la nivel mondial.

Un nou raport, “The State of the World’s Nursing 2020” (”Starea asistentei medicale mondiale, 2020”), ofera o viziune aprofundata asupra celei mai mari componente a fortei de munca din domeniul sanatatii.

“In lume, asistentii medicali reprezinta mai mult de jumatate din toti lucratorii din domeniul sanatatii, oferind servicii vitale pentru intregul sistem de sanatate. De-a lungul istoriei, ca si astazi, asistentii medicali sunt in fruntea luptei impotriva epidemiilor si a pandemiilor care ameninta sanatatea pe tot globul. In intreaga lume, ei isi demonstreaza compasiunea, vitejia si curajul actionand impotriva pandemiei COVID-19: niciodata valoarea lor nu a fost mai clar demonstrata”, mai transmite Sanitas.

“Asistentii sunt coloana vertebrala a oricarui sistem de sanatate. Astazi, multi asistenti se afla in prima linie de lupta impotriva Covid-19. Acest raport este o reamintire puternica a rolului unic pe care il joaca asistentii medicali si un apel pentru asigurarea sprijinului de care acestia au nevoie pentru a mentine lumea sanatoasa “, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Raportul, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in parteneriat cu Consiliul International al Asistentilor Medicali (ICN) si Nursing Now, releva ca astazi exista aproape 28 de milioane de asistenti medicali in intreaga lume.

“Acest raport evidentiaza contributia asistentei medicale si confirma faptul ca investitiile in profesia de asistent medical sunt un beneficiu pentru societate, nu o cheltuiala. Lumea are nevoie de alte milioane de asistente medicale, iar noi apelam la guverne sa faca ceea ce trebuie, sa investeasca in aceasta minunata profesie si sa vegheze ca populatiile lor sa beneficieze de munca uimitoare pe care o pot face doar asistentii.”, mai scrie in informarea mentionata.

Mesajul raportului este clar: guvernele trebuie sa investeasca intr-o accelerare masiva a educatiei in asistenta medicala, crearea de locuri de munca pentru asistenta medicala si leadership.
Fara asistenti medicali, moase si alti lucratori din domeniul sanatatii, tarile nu pot castiga batalia impotriva epidemiilor, nici nu vor putea sa atinga nivelul dorit de ingrijire medicala universala si obiectivele de dezvoltare durabila.

Etichete: ziua asistentilor medicali, asistenta medicala, posturi asistenti, rolul asistentului medical, federatia sanitas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: