Se cere reluarea platii sporului de noapte pentru orele de garda

16/02/2015

Se cere reluarea platii sporului de noapte pentru orele de garda

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-cere-reluarea-platii-sporului-de-noapte-pentru-orele-de-garda/

ordinanta-guvern-carduriFederatia ‘Solidaritatea Sanitara’ solicita Ministerului Sanatatii reluarea platii sporului de noapte pentru orele de garda efectuate de medici, precum si recuperarea acestor dreptul restante pe cel putin ultimii trei ani.

Conform unui comunicat de presa, la nivel european, medicii care lucreaza in spitalele publice si efectueaza garzi au dreptul legal de a beneficia de sporul de noapte.

“Analizand prevederile legale aplicabile garzilor medicilor raportat la cadrul legal al Uniunii Europene, expertii Federatiei ‘Solidaritatea Sanitara’ din Romania au constatat ca medicii care lucreaza in spitalele publice si efectueaza garzi au dreptul de a beneficia de sporul de noapte pentru orele de garda, in prezent fiind privati de acordarea acestui drept legal. Sporul de noapte trebuie acordat medicilor atat pentru orele de garda desfasurate in cadrul programului normal de lucru cat si pentru orele de garda ce au caracterul de ore suplimentare”, se precizeaza in comunicat, dar publicitatii de Agerpres.

In aceste conditii, Federatia anunta ca a inaintat un memoriu Ministerului Sanatatii, prin care solicita rezolvarea situatiei in regim de urgenta.

“In situatia in care nu se va ajunge la un acord comun pe aceasta tema, respectiv nu va fi reparata aceasta nedreptate, sindicatele Solidaritatea Sanitara din toata tara vor declansa actiunile in instanta pentru acordarea acestor sporuri pentru toti doctorii membri de sindicat, respectiv pentru recuperarea sumelor datorate cu acest titlu cel putin pe ultimii 3 ani”, mai scrie in comunicat.

Conform calculelor efectuate de reprezentantii Federatiei, pentru ultimii 3 ani medicii au dreptul sa beneficieze cel putin de urmatoarele sume (calculate la salariul unui medic primar): 1.780 de lei, in spitale clinice si asimilate, pentru 20 de ore de garda/luna, ).

3560 lei, in spitale cronice si asimilate, pentru 40 de ore de garda/luna. Pentru orele de garda efectuate in afara normei de baza (calculate la o medie de 4 garzi/luna), suma se ridica la 7.120 de lei, se mai arata in comunicatul citat.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: