Se cere introducerea markerilor virali in pachetul de baza

22/07/2015

Se cere introducerea markerilor virali in pachetul de baza

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-cere-introducerea-markerilor-virali-in-pachetul-de-baza/

bolnavi-hepatita-cAsociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a solicitat autoritatilor sa introduca markerii virali in pachetul de baza al serviciilor medicale.

“Noi sustinem ca markerii virali HBS si HBC sa intre in pachetul de baza si sa nu mai avem acei pasi intermediari in care medicul de familie ne da o trimitere la medicul specialist de boli infectioase. S-ar castiga mult timp si asa am putea depista mult mai repede boala. Insistam sa intre in pachetul de baza analizele, pentru ca in prezent ele sunt contra-cost si din 10 persoane 2-3 nu mai ajung la specialist cu trimiterea”, a declarat Marinela Debu, presedintele APAH-RO, miercuri, 22 iulie.

S-a mai precizat, de asemenea, ca ar fi necesar sa se elaboreze un program national pemnru hepatita, care sa prevada gratuitatea analizelor.

“Pacientul, daca nu este asigurat, plateste tot, nu beneficiezi de tratament gratuit, de analize”, a mai spus Marinela Debu, citata de Agerpres.

Si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a recunoscut problemele existente in sistem si a precizat ca din toamna se vor putea introduce aceste analize in pachetul de baza, insa cu mentiunea ca se vor face acolo unde sunt grade de risc.

Astfel, seful CNAS a anuntat ca din luna august se vor putea face tratamente gratuite pentru bolnavii de fibroza hepatica tip 4, precizand ca tipurile F1, F2 si F3 sunt mai usoare si pot fi tinute sub control cu tratament de specialitate.

In data de 28 iulie se marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei, ocazie cu care in mai multe orase din tara vor avea loc campanii de informare despre aceasta boala.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Testare pentru depistarea Covid, cu teste gratuite, in peste 100 de farmacii

CNCAV: Vaccinarea cu doza a treia si in cabinetele medicilor de familie

OMS recomanda un tratament preventiv impotriva formelor grave de Covid

Florin Citu, despre vaccinarea obligatorie: Ar trebui sa fie ultima varianta

Chestionarul de exprimare a intentiei de vaccinare pentru elevi, validat